“Sento un orgull profund per tots els treballadors de l’ajuntament de Girona. Ara se’ls hi pot dir, en majúscula, servidors públics’

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (7)

ENTREVISTA A MARTA MADRENAS, ALCALDESSA DE GIRONA

Marta Madrenas (JxCAT) és alcaldessa de Girona (Gironès) des del 2016 i diputada al Parlament de Catalunya. Ciutat activa, enèrgica i capital de província amb 100.000 habitants. Amb l’arribada del Covid19 Girona ha exercit la seva capitalitat i s’ha bolcat en la informació pública com a eina més potent per donar a la ciutadania. Redefinir una gran estructura municipal en pocs dies i que la gent respongui de forma exemplar, fa que l’alcaldessa se senti molt orgullosa dels treballadors municipals. Ens ho explica al detall en la següent entrevista.

 

-En el context d’una ciutat gran com és Girona quina és l’organització que es planteja des del primer moment que es decreta la pandèmia?

Lamentablement vam tenir el primer cas de Covid19 fa 21 dies i vam crear, ràpidament, el comitè assessor format pels regidors responsables, els caps d’àrea responsables i els caps d’emergències per gestionar tota la crisi. A més a més, a Girona ja teníem un protocol de feia temps per casos de pandèmia i ens va servir de guia. Vam estar activitats i ben estructurats ràpidament.

-Quines són les principals prioritats en aquesta crisi?

Bàsicament són dues prioritats: ajudar i col·laborar amb la Generalitat en la preservació de la salut pública; i, per altra banda, la gestió dels serveis públics essencials. Pel que fa a la salut pública, des de l’ajuntament ens centrem en la informació que podem oferir. Tenim una pàgina web a l’ajuntament on s’hi pot trobar tota la informació útil per la ciutadania. Hi ha preguntes freqüents de Girona. També tenim un telèfon que funciona de 8 del matí a 6 de la tarda amb vàries línies perquè tothom de Girona pugui consultar qualsevol tema, sigui de la ciutat o no. Qualsevol dubte, reflexió, pregunta… En segon lloc hi ha la policia que ens ajuda a fer factible un confinament més intens. Els equips de neteja també són important en aquests moments, per desinfectar les zones especialment sensibles i per descomptat els serveis socials, que gestionen els col·lectius especialment vulnerables.

-Ha comentat que s’ha habilitat un telèfon. Quin tipus de trucades s’atenen?

Vam començar amb unes 200 al dia i ara se n’atenen per sobre de les 400. Són trucades molt diverses relacionades amb les empreses, autònoms, impostos, persones que volen ser voluntàries i que derivem a entitats o ONG’s, gent que se sent sola… Repetim molt a la gent, ara, que han de ser els nostres ulls, les nostres antenes i els hi recomanem que truquin a aquest telèfon i ens ho comentin.

-Quantes persones estan treballant a l’Ajuntament durant el confinament?

Els serveis que no són essencials estan treballant des de casa. El teletreball ja el teníem articulat. Tenim però retents que no fan teletreball sinó que fan suport a altres serveis que tenen més feina. Vaig fer un Decret perquè el personal de l’ajuntament estigui a disposició del què calgui i està responent de forma exemplar. Pel seu grau de compromís, sento un orgull profund per tots els treballadors públics de l’ajuntament de Girona. Ara se’ls hi pot dir, en majúscula servidors públics. Compto amb el 100% de la plantilla, només s’han exclòs unes 70 persones que tenen situació de risc de salut.

-Com és la coordinació amb les altres administracions?

Amb el govern de Madrid és gairebé inexistent perquè no tenim temes que ens abastin a tots dos. Sí que critico que no s’hagi apostat per un confinament més sever des del primer moment. També he de dir que les propostes econòmiques em semblen febles. La central de compres només va servir per complicar la gestió. Ara la primera preocupació és la salut pública però després vindran els efectes econòmics terribles i em sembla que el govern no està articulant tot el que hauria d’articular. Em semblen poques les ajudes a autònoms i petits empresaris i comerços perquè no donen prou seguretat.

-I amb el govern de la Generalitat?

Crec que hi ha dèficits d’informació per als municipis en temes de salut. S’ha creat fa pocs dies una base de dades amb informació per municipis, però no ens és útil perquè ens falta informació, per exemple dels confinats que hi ha a la ciutat seguint les instruccions del propi departament de Salut, o dades més detallades de les defuncions. Els alcaldes no hem tingut la informació que necessitàvem ràpid i transparent. Ens cal un registre municipi per municipi, de morts, contagiats i confinats. Si no tenim això, posem en risc contínuament als nostres professionals perquè no saben si allà on van hi ha persones confinades.

-I la resposta de la ciutadania?

Molt bé, cal felicitar els gironins i a les gironines malgrat les 60-80 denúncies que posem al dia de la gent que es salta el confinament.

-Ha tingut contactes aquests dies amb empresaris i petits autònoms?

Sí, i són els que em preocupen més. Se’ls ha d’ajudar quan demanin ERTOS. Als autònoms se’ls hi ha d’eliminar la quota d’autònoms, ara mateix, ja no hauríem de pagar la del març. Es prenen mesures, però l’efectivitat triga. No els hi estan donant seguretat, ni se senten protegits per l’administració.

-Quina és la radiografia sanitària de Girona en aquests moments?

A la regió sanitària de Girona, que engloba una mica més fins i tot que la pròpia demarcació, les últimes dades que tenim són de 1028 positius i 63 defuncions, 17 de les quals a Girona ciutat. Costa molt, però tal i com he comentat, de saber quina és la incidència exacta sobre la ciutat. Aquesta és la meva queixa. Els alcaldes hauríem de saber quants morts tenim, de quin barri són, si eren persones vulnerables… Si jo tinc aquesta informació puc prendre mesures sobre un barri concret, puc actuar en conseqüència. A nivell hospitalari, tenim tots els hospitals integrats, públics i privats i s’està treballant en un altre equipament per fer d’hospital de campanya. Hem habilitat també un altre equipament per acollir a 80 persones sense sostre.

-En aquest moments es veu la sortida?

Crec que veurem la sortida a nivell sanitari d’aquí a un mes, però després vindrà tot el post emergència: el sector econòmic, la protecció de les persones, les escoles…

-Quins esdeveniments importants ha hagut de cancel·lar la ciutat de Girona?

El més important i que té més impacte en la ciutat és el Temps de Flors al maig, si bé també ha afectat a festivals com l’Strenes o el Black Music. També és important l’afectació que ha tingut sobre la programació diària de la ciutat de caràcter esportiu, cultural o lúdic i formatiu, per exemple dels Centres Cívics, i que donen servei a moltíssima gent.

-A nivell global. Què n’hem de treure d’aquesta crisi?

He anat tan enfeinada que no he fet encara una reflexió intensa com a societat. Crec però, que hem de canviar el paradigma del què som com a societat. En un mes hem vist com algunes coses que teníem per segures, s’esmicolen. Aquesta crisi, ens farà canviar radicalment com a societat, en tots els sentits.

Comparteix aquesta informació