Una delegació de l’AMI dona suport internacional a la presentació de l’espai unitari independentista sard Repùblica

Repùblica és el nom que uneix les diferents sensibilitats polítiques independentistes de Sardenya. L’espai polític es va crear el passat mes de juny però va ser dissabte passat, 12 d’octubre, quan es va fer la presentació pública, amb l’assistència de representants internacionals, entre els quals s’hi trobava la delegació d’electes locals catalans, sota el paraigua de l’AMI.

El viatge a l’illa mediterrània ha servit també per renovar contactes i projectes amb Corona de Logu, l’entitat municipalista independentista de Sardenya. Jordi Gaseni, president, Salvador Coll, vicepresident, Ester Vallès, secretària, i Tònia Vila, al costat d’altres representants d’entitats i partits polítics catalans i també bascos, van ‘apadrinar’ la presentació al corrale de Milis, al centre de l’illa.

El problema energètic i la transició que fa Sardenya cap a les renovables han estat probablement l’espurna que ha fomentat la visualització i la unió de les diferents formacions polítiques de defensen que ‘Sardenya es governi des de Sardenya’, amb criteris de preservació de les tradicions, cultura, economia i paisatge. L’especulació energètica que vol implementar el govern italià, derivada de l’energia eòlica i solar, suposa una amenaça per a activitats tradicionals com la ramaderia (pastors). Des de Repùblica ‘s’aposta per un model sostenible, adaptat a les necessitats de l’illa i que no sigui només un benefici per les multinacionals’. Gaseni en la seva intervenció, va destacar que és molt important per a Repùblica que ‘creixi a partir de cada poble i municipi de Sardenya’ i que ‘a partir de la proximitat amb els veïns i veïnes podrà anar amplificant el missatge’. També va apostar per ‘crear una xarxa de nacions sense estat’ ja que, d’aquesta manera, ‘podrem sumar idees i posar en comú projectes’.

Si dissabte va ser Repùblica, diumenge, 13 d’octubre, va ser Corona de Logu, entitat que aplega els electes locals independentistes de Sardenya. El seu president i alcalde d’Iscanu, Antoni Flore Motzo, i el que en va ser fundador, David Corriga, (alcalde de Bauladu entre 2012 i 2022), es van reunir amb els representants de l’AMI, una trobada que va servir per posar sobre la taula la realitat, des d’una perspectiva local, del que suposa treballar per la independència d’una nació sense estat. Les dues entitats es van emplaçar a desenvolupar unes jornades sobre aquest tema a la propera primavera.

Comparteix aquesta informació