MANIFEST DE L’AMI 1 D’OCTUBRE

Avui fa 7 anys que el poble de Catalunya vam defensar amb dignitat i determinació els nostres drets, que els catalans i catalanes vam demostrar al món com, de forma pacífica, organitzada i amb tota la maquinària poderosa d’un estat en contra, podíem exercir un dret fonamental: el dret a decidir. Un dia que va quedar marcat en la història del nostre país per la participació massiva, per l’esperança i també, malauradament, per la repressió.

Cada 1 d’octubre no només recordem els fets d’aquell primer d’octubre del 2017, sinó també l’esperit que el va impulsar: un esperit de democràcia, de justícia i de llibertat. Milers de persones, amb valentia i fermesa, vam sortir de casa per defensar el nostre vot, malgrat la força injustificada de les forces de seguretat contra un poble pacífic. Aquest acte de dignitat cívica és avui una fita que no podem oblidar.

Aquella jornada històrica ens ha de deixar diferents llegats que avui volem posar en valor. En primer lloc, la reivindicació del dret a l’autodeterminació com a dret fonamental d’un poble. La jornada de l’1 d’octubre és un exemple de democràcia directa en què la ciutadania va expressar la seva voluntat malgrat les grans dificultats.  Va suposar la culminació d’un procés de reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya, una reivindicació que encara tenim vigent i que hem de rellançar, des del passat, cap al futur.

En segon lloc, la resiliència i determinació del poble de Catalunya, amb una societat civil organitzada a partir de milers i milers de persones que es van mobilitzar pacíficament per defensar les urnes i els col·legis electorals, un fita en la qual, pobles i ciutats de Catalunya hi vam jugar un paper clau, amb coratge i fermesa davant la repressió i la violència. Cal fer un apunt també per recordar les persones que van patir les càrregues policials, però malgrat aquest fet, van continuar defensant la democràcia amb un esperit de no-violència.

Cal tenir ben present també, cada primer d’octubre, la repressió i les conseqüències polítiques derivades del 2017. Volem denunciar, un any més, la violència i la repressió de l’estat espanyol que va quedar enregistrada en la memòria col·lectiva i reflexionar sobre el llarg període de foscor democràtica, amb l’exili i empresonament dels nostres líders polítics que, tot i tenir aprovada la Llei d’Amnistia, encara no ha finalitzat.

La persistència del moviment independentista, malgrat les dificultats, ens porta a encarar el futur amb optimisme a partir d’un objectiu comú i de la unitat estratègica. Volem mantenir el compromís i els ideals de l’1-O com la democràcia, la justícia i la llibertat i demanar més espais de reflexió sobre els camins de futur i de com podem continuar el procés cap a l’autodeterminació i la independència des del diàleg i la participació popular.

El primer d’octubre del 2017 és una data històrica que no volem oblidar, és un símbol de la lluita pacífica i democràtica d’un poble per a decidir el seu futur. Un any més volem recordar i homenatjar tots els voluntaris que van participar en l’organització, els líders polítics que van assumir responsabilitats i tota la societat civil que va votar i va defensar les urnes.

El valor democràtic de l’1 d’octubre ens va permetre internacionalitzar la nostra causa, explicant els fets a nivell global i va tenir un gran impacte mediàtic. Es va convertir en un símbol de lluita pacífica per la llibertat i la democràcia a nivell mundial. Per aquest motiu, 7 anys després, cal que fem aquest petit recordatori, per insistir en la defensa dels drets humans i la democràcia com a valors universals, més enllà de la situació específica de Catalunya.

El passat ens ha de donar l’energia i la força per encarar el futur. El mirem amb orgull i mantenim viu i ferm el compromís amb el llegat del primer d’octubre.

Visca Catalunya Lliure.

Comparteix aquesta informació