DECLARACIÓ DE L’AMI EN RELACIÓ A LA REBUDA DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT A L’EXILI

La unitat d’acció ha estat un denominador comú en els 12 anys de vida de l’Associació de Municipis per la Independència, una característica que no deixa de ser excepcional per la diversitat política de les més de 700 alcaldies que la conformen, eixamplada pels Consells Comarcals i les Diputacions. Un espai dins el moviment independentista català que cal preservar per la rellevància que té que els electes locals estiguem organitzats en xarxa i donem valor institucional a totes les accions encaminades a la construcció de la República Catalana.

Els i les electes locals som la primera línia de la política, la que està més propera als veïns i veïnes i, més enllà de les nostres identitats polítiques, treballem decididament per construir un país millor, un país lliure. Lluny de ser un problema, les diferents sensibilitats ens han reforçat, ens han engrandit, ens han donat pluralitat i mirades àmplies i ens han posicionat com l’únic espai on bona part del municipalisme independentista es troba representat.

Aquests darrers 12 anys s’ha aconseguit fer créixer la llavor i crear les complicitats necessàries per fer avançar el projecte d’emancipació nacional, fent bandera de la lluita antirepressiva en defensa d’uns ideals, posant-nos al costat dels represaliats/des i de les persones que han patit l’exili i la presó. Hem buscat sempre la unitat d’acció des de la diversitat política sense excloure ningú, sense buscar culpables, ni assenyalar amb el dit perquè el nostre gran valor és que no som la veu dels partits sinó que som l’altaveu del món local. A l’AMI construïm la independència des de la transversalitat estratègica i mobilitzadora i, per aquest motiu, ens trobem còmodes en els espais on el país està per davant de qualsevol accent polític.

El retorn de tots els exiliats i exiliades representa un símbol de la resiliència i de la lluita per la democràcia i les llibertats. En la rebuda del President Puigdemont, que a més va ser alcalde de Girona i president de l’AMI, després de gairebé 7 anys a l’exili arran de l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol que va destituir el govern de l’1O,  volem mostrar-li tot el nostre escalf a nivell personal, donar-li valor institucional i també, mostrar al món el que representa el seu retorn en un context encara de manca de garanties democràtiques i de llibertats vigilades.

El seu retorn, com el retorn de tots els exiliats i exiliades, i la sortida de la presó de totes les preses i presos polítics, no és només una victòria personal, sinó també una reafirmació dels nostres valors col·lectius i de la nostra determinació en defensa de la justícia i de la llibertat.

La força del món local és molt gran i tenim clar que el nostre tarannà i la nostra voluntat d’aglutinar sensibilitats pot ser exemple en altres àmbits. En aquests moments, en què la presidència de la Generalitat pot passar a mans de l’unionisme, ens pertoca a l’AMI el paper de lideratge de l’independentisme institucional municipal perquè tenim la legitimitat i estem segurs que tenim la capacitat i la força per poder-ho fer.

Us esperem a tots i a totes en la seva rebuda.

Visca Catalunya Lliure.

Vic, 6 d’agost de 2024

Comparteix aquesta informació