“Si estem units, administració i ciutadania podem fer front a qualsevol repte”
GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (19)
ENTREVISTA A JOAN ROIG ALCALDE D’ALCANAR (MONTSIÀ)
Joan Roig (ERC) és l’alcalde d’Alcanar (Montsià) des de l’any 2018 i abans havia estat regidor, concretament des de l’any 2011. El poble més meridional de Catalunya, Alcanar, té 9.500 habitants, repartits en els tres nuclis: el nucli d’Alcanar, les Cases i Platja. D’aquesta terra, en destaquen el sector agrícola de cítrics, molt important, l’arquitectura marinera de les Cases d’Alcanar, un dels llocs amb més encant de la costa de l’Ebre, la gastronomia relacionada amb productes del mar i també la fruita, i una destacable activitat turística al litoral, així com també a altres zones d’interès natural, com la serra del Montsià.
Alcalde, com estan vivint la crisi de la COVID-19?
Des de la primera notícia sobre els contagis, hem estat en contacte amb els serveis territorials de la Generalitat de Catalunya i la comunicació ha estat molt bona i fluida, tant per la informació de la situació i els contagis com també per les mesures que s’havien de prendre en una situació nova i desconeguda per tothom.
Sota quins criteris varen treballar per decidir què s’havia de fer i prioritzar?
Nosaltres hem treballat en 3 eixos: en primer lloc, articular les mesures de confinament, amb la vigilància per part de la policia local, per tal que se seguissin totes les mesures de distanciament sense cap excepció. En aquest sentit, i pel gran nombre de segones residències que tenim, hi ha hagut més de 350 vehicles que han passat pels controls i més de 100 sancions, d’entre les quals 3 detencions per agressions a l’autoritat.
Per tant, aquest ha estat un motiu de preocupació…
Sí, i encara està costant en alguns llocs molt concrets. Jo penso que ens fa falta una gran dosi de responsabilitat i generositat, perquè en una situació com aquesta tothom ha de donar el màxim i deixar de banda l’interès personal.
En segon lloc, s’ha fet una tasca de neteja i desinfecció d’espais, equipaments i llocs concorreguts amb els productes homologats. I en tercer lloc s’ha iniciat la solidaritat per als col·lectius més vulnerables i també els voluntariats per l’elaboració de mascaretes. De cara a les persones amb més necessitats, hi ha una xarxa de voluntaris que fan les compres i les porten a casa de les persones grans o que no poden sortir, també hi ha un servei de psicologia amb professionals voluntaris per a casos en què ha costat gestionar situacions greus i donar suport emocional. I les 6.500 mascaretes que s’han fet i que s’han repartit a la població, per tant, un 80% de persones té mascaretes elaborades pel voluntariat.
Pel que fa als sectors econòmics, com ha afectat les empreses i explotacions d’Alcanar?
En primer lloc, cal dir que el turisme del litoral està patint i patiran les conseqüències d’aquesta situació, per a la qual hem estat en contacte amb el col·lectiu gastronòmic de l’oferta existent, així com els representants de les instal·lacions turístiques. En aquest sentit, s’ha activat una borsa de contingència i altres mesures per alleugerir l’impacte econòmic de la pandèmia al sector productiu, amb les partides destinades a la festa major de maig i Sant Jordi, entre d’altres. Pel que fa a l’agricultura, al ser un servei essencial, continua funcionant però sí que ha afectat la sortida de cítric per a l’exportació.
A nivell d’ajuntament, es continua funcionant amb serveis mínims i es treballa a casa?
Sí, hi ha serveis d’atenció telefònica i el treball telemàtic ja estava preparat, per tant s’està treballant des de casa per a la gestió diària i per dona sortida a la feina, que continua. A nivell telemàtic, també voldria destacar que s’han instal·lat dispositius per accedir a internet a 60 alumnes que no hi tenien accés per tal que tinguin garantida una educació de qualitat durant el trimestre escolar.
La gestió municipal canviarà a partir d’aquesta crisi? Què caldria millorar o què no ha funcionat?
Sóc un gran defensor de la gestió municipal que és la més propera a les persones i la que, segons el meu criteri, hauria de gestionar la majoria dels recursos i inversions, per tant caldria replantejar-se l’assumpció de competències que ara no es tenen. Per exemple, la flexibilització de les finances i les inversions per a poder-les gestionar de la forma que cregui millor el consistori. També en l’àmbit de les recomanacions de confinament, que existís un protocol ja establert prèviament per allunyar-nos de la improvisació i per estar preparats en situacions com aquestes.
Alcalde, què caldria aprendre a partir d’ara per fer el que diu, precisament, per estar preparats en un futur?
A part de l’establiment de protocols que evitin la pèrdua de temps en les decisions -en aquest cas hem estat unes 2 o 3 setmanes amb dubtes de com actuar-, caldria treballar en l’àmbit de la comunicació a tots els nivells per tal que institucions i ciutadania estiguin alineats i es retroalimentin en la confiança, la generositat i la solidaritat, perquè llavors serem capaços entre tots d’assumir qualsevol repte.