“L’excusa de viure en un poble no ha de servir, en cap cas, per relaxar les mesures de prevenció”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (35)

ENTREVISTA A MERCÈ RUBIÓ ALCALDESSA DE CERVIÀ DE LES GARRIGUES

Mercè Rubió (Independents per Cervià-AM) és alcaldessa de Cervià de les Garrigues des del 2014. Un municipi de 640 habitants, que també comprèn el nucli despoblat de Vallxeca i l’antic poble de les Besses, on el cultiu de les oliveres i els ametllers en són la principal font d’economia. En els darrers anys, el turisme també ajudava a donar vida al poble, que ara s’ha vist aturat a causa de la crisi de la Covid-19. Precisament l’edifici de l’Ajuntament, que té més de cent anys i és tot de pedra, és dels més admirats.

 

-La Covid-19 està tenint poca incidència al seu municipi. Quina és la situació actual i què creu que ha provocat que no tinguin casos?

Ara mateix no tenim cap cas positiu registrat al municipi. Sí que és cert, que a les comunicacions de la Generalitat ens aportaven algun cas positiu i era perquè els tenen registrats per les targetes sanitàries i resulta que alguna persona encara la tenia censada a Cervià, quan en realitat corresponien a persones que fa molt de temps que no viuen aquí. Fins ara, els veïns de Cervià han anat molt amb compte i han seguit totes les recomanacions de prevenció i mesures de protecció, i crec que tot això ens ha ajudat positivament a no tenir cap cas de Covid-19. Cada dia em reuneixo amb el metge del poble per fer seguiment de la situació, i de moment, no tenim cap cas i esperem continuar així.

-A Cervià tenen segones residències. Han tingut problemes en aquest sentit?

A través de bans i pregons hem demanat insistentment que la gent no vingués a Cervià. Els estiuejants i persones que tenen casa aquí de tota la vida ens han fet cas, tot i que sempre hi ha algú que se’ns escapa. A Cervià tenim un terme municipal ampli i, a banda del nucli, als afores hi ha terrenys amb cases i és més complicat controlar-ho. De tota manera els Agents Rurals i Mossos d’Esquadra hi han estat a sobre.

-Com han protegit a la gent gran de Cervià?

El principal objectiu que ens vam marcar és intentar que no es moguessin de casa. A Cervià tenim farmàcia, però a causa d’un problema personal es va tancar durant un mes. Això va obligar la gent a sortir de casa per poder anar a buscar els medicaments que necessita a altres llocs, fins que vam decidir gestionar-ho des de l’Ajuntament. D’aquesta manera, la gent ens truca, anem a buscar les receptes a casa seva i els hi anem a buscar els medicaments a la farmàcia de Vinaixa. A l’hora d’entregar-los els hi deixem a l’entrada de casa.

-I la compra de menjar?

Sí, alguna n’hem fet també, però no tant. La realitat és que els veïns mateixos s’han ajudat els uns als altres, sobretot als que són més grans, la qual cosa és d’agrair.

-Per tant, la sensació és que la gent de Cervià s’ha portat bé…

Sí, la veritat és que sí, des de l’Ajuntament estem molt contents del comportament ciutadà.

-El sector primari és el principal sector econòmic de Cervià. Com han fet front a aquesta crisi sanitària?

Mira, la veritat és que a nosaltres aquesta crisi sanitària no ens ha agafat en temps de collita, perquè les ametlles venen al setembre i octubre, i les olives el novembre, desembre i gener. Per tant, no ens ha afectat a les principals collites del poble. El que sí que ha afectat és als autònoms i petits negocis perquè han hagut de deixar la feina, i també els bars i restaurants. Ara a Cervià estàvem vivint un moment de molt turisme, els restaurants cada cap de setmana omplíem i teníem molta gent al poble.

-Són un ajuntament petit amb un pressupost petit. De quina manera podran ajudar a pal·liar els efectes econòmics d’aquesta crisi? Ja han pres algun tipus de mesura?

Les mesures que hem pres són que l’ACA ens bonifica el 50% del cànon de l’aigua i, per tant, repercutirà en els veïns, i nosaltres també anul·larem el manteniment dels comptadors durant aquests tres mesos i el rebut de festes tampoc es cobrarà. Després el que farem és redistribuir algunes partides, perquè si no podem fer activitats ja previstes com la festa major no tindrem tanta despesa. Intentarem ajudar a la gent tant com puguem

-Ha tingut el suport que tocava respecte a les altres administracions?

Sí, el que passa és que el suport millor i que més ens falta és l’econòmic i, precisament, és el que costa més d’arribar. Ara està tot parat i els ajuntaments no rebem ni un euro i això vol dir que es retarden pagaments justament en el moment que la gent més ho necessita.

-Com preveu el desconfinament? Hauria de ser diferent segons territoris o municipis?

Crec que sí. És evident que no és el mateix una gran capital que un poble petit. Però també penso que l’excusa de viure en un poble no ha de servir, en cap cas, per fer desconfinaments que no toquen, és a dir, amb un relaxament de les mesures de seguretat i prevenció. Hem de ser molt prudents, perquè el virus es mantindrà i si la gent no pren mesures, possiblement tindrem un rebrot i això sí que fa por.

-La sortida dels nens va anar bé?

Sí, va anar bé. No hi va haver aglomeracions ni cap problema. Als pobles és diferent perquè si tenim 50 o 40 nens i van a un quilòmetre de casa, ja te’n vas als afores, i allà no molestes a ningú. El que sí que tenim tancats són els equipaments, com el poliesportiu o la zona de pícnic i, per tant, només poden passejar pel poble, que ja hi ha prou espai…

-Què és el que més li preocupa ara mateix com alcaldessa de Cervià?

Em preocupa molt l’economia del poble. Que es puguin tornar a obrir les perruqueries, els bars, els restaurants, etc. Això voldria dir que l’economia tornaria a anar cap amunt, però si es manté tot tancat, arribarà a un punt que la gent no podrà aguantar els negocis. I per descomptat, em preocupa molt que el poble es mantingui net de Coronavirus i que no hi hagi cap contagi com fins ara. De fet, ja passem un cop per setmana a desinfectar els carrers, intentant fer tot el que podem. Només desitjo salut per a tothom i que aquest virus s’allunyi com més aviat millor del nostre món.

Comparteix aquesta informació