“Haurem d’aprofitar el màxim el turisme d’interior. Serà un estiu perquè els catalans visitin Catalunya”
GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (27)
ENTREVISTA A LLUÍS GUINÓ ALCALDE DE BESALÚ (GARROTXA)
Lluís Guinó (JxCat) fa 25 anys que és l’alcalde de Besalú (Garrotxa) i sense cap mena de dubte assegura que aquest és el moment més complicat que li ha tocat viure des que ocupa el càrrec. Besalú té gairebé 2.500 habitants i és un dels pobles medievals de Catalunya més ben conservats i visitats cada any per milers de persones. Precisament el sector turístic és el que més està pagant les conseqüències i, per tant, el que més preocupa a Guinó, a l’espera que s’informi dels escenaris que tindrà el desconfinament.
-Quina és la situació d’ara mateix a Besalú, respecte a l’afectació de la Covid-19?
La veritat és que tenim un número de positius que no és especialment destacable, comparat amb altres zones, ja que rondem la vintena. La ciutadania està complint de forma molt correcta i compromesa el confinament.
-Fa uns dies sortia a la premsa que veïns de Besalú van haver de fer fora uns turistes francesos del municipi que s’havien saltat el confinament. Han tingut problemes en aquest sentit?
Això va passar en un moment molt puntual, justs després de pocs dies d’haver-se decretat el confinament de la població, i no hem tornat a patir cap mena d’incident més d’aquestes característiques.
-Com preveuen afrontar la temporada turística d’estiu després de perdre Setmana Santa?
Ens haurem de replantejar moltíssimes qüestions i, més enllà, dels ajuts que està donant el Departament d’Empresa al sector de la restauració, que en aquest moment es troba en situació de tancament, primer de tot hem de tenir clars els escenaris de desconfinament. En la mesura que els anem tenint clars serà quan, segurament, podrem planificar de forma més acurada i concreta les mesures que podrem emprendre. Ara mateix el que més ens preocupa és que les empres que es dediquen al turisme puguin tornar a obrir amb tota la capacitat prèvia i puguin afrontar un estiu que a hores d’ara ja es pot considerar estrany, extraordonari i complex de passar.
-Serà un estiu molt diferent…
No serà un estiu com els habituals, això és evident. Quan sapiguem els escenaris de desconfinament haurem de modificar els pressupostos del 2020 en algun àmbit concret i mirar de desenvolupar algun tipus de polítiques que possibilitin el que la Generalitat porta dient des de fa uns dies: hem d’aprofitar al màxim el turisme d’interior, el català i, si s’ha de fer algun tipus de promoció, s’haurà de fer orientada cap al sector turístic del nostre país. Serà un estiu perquè els catalans visitin Catalunya.
-Han pres mesures econòmiques per afrontar aquesta crisi pandèmica?
Ens hem adherit a totes les propostes que ha fet l’ACM i FMC, en un intent dels ajuntaments, en l’àmbit de les nostres competències, d’intentar sortir del pou que ens porta aquesta situació. A curt termini també hem posposat el cobrament d’alguns impostos seguint les directrius del Govern de la Generalitat i les institucions que els recapten i, tal com dèiem abans, haurem d’anar veient quins són els escenaris de desconfinament. Hem de veure de quina manera es va retornant a una aparent normalitat per tal de saber quines mesures hem d’aplicar. Val a dir que, a través dels serveis socials del consell comarcal estem dotant d’ajuts directes a les persones que tenen necessitats, perquè aquesta crisi no només serà una crisi de caràcter empresarial, sinó que també serà social.
-La gent gran és el col·lectiu més afectat. Com ho estan gestionant?
Des de l’àrea de serveis socials ens hi vam posar des del primer dia, però també s’ha de posar en valor la creació d’un grup de voluntariat d’unes 25 persones. Entre tots plegats i, gràcies al fet que la dimensió poblacional ho permet, podem dir que gairebé tenim monitoritzades a totes les persones més grans de 65 anys. Les truquem amb assiduïtat per saber com estan i els voluntaris els hi proporcionen tot el que necessiten. A través de voluntariat també s’ha confeccionat tota mena de material de protecció per l’ABS de Salut, la residència de la gent gran, i ara ens estem plantejant què fem amb les mascaretes infantils. Aquest grup de voluntariat està funcionant molt i molt bé i cal agrair-ho de forma expressa.
-Han hagut de suspendre actes importants com la processó. Algun altre d’important que us perilli?
La processó es va suspendre com tantes i tantes altres arreu de Catalunya. Però de moment hem hagut de suspendre poques activitats importants, ja que la majoria les tenim concentrades a l’estiu, des de mitjans de juny fins a mitjans d’octubre. No hem suspès res encara perquè no sabem com anirà el desconfinament. També hi ha qüestions com els casals d’estiu, de les que el Govern ens haurà de donar alguna indicació aviat, o l’obertura de les piscines públiques, que en municipis relativament petits com el nostre són molt importants a l’estiu.
-Està satisfet de la resposta dels besaluencs?
És l’aspecte més destacable de tot plegat. Compromís total.
-Com alcalde, com valora la coordinació entre administracions?
Pel que fa a la relació entre els alcaldes i el Consell Comarcal de la Garrotxa, s’han creat els mecanismes perquè hi hagi una bona i productiva coordinació. Tot el tema del voluntariat s’ha gestionat des del consell comarcal, així com tot el referent a salut pública i ha funcionat molt bé. Des de la perspectiva del Govern de la Generalitat el que sí que s’ha pogut coordinar és tot el que són les preguntes freqüents i notificació d’incidents.
-I la que hi ha hagut amb el Govern de l’Estat?
Des de l’òptica de l’alcalde sí que s’observa certa descoordinació entre el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat. Hi ha hagut un procés de recentralització de la compra de material que ha perjudicat moltíssim la manera d’enfrontar-se a aquesta epidèmia i, a més a més, hi ha hagut certes dificultats per adquirir material de protecció. Tot plegat ha estat substituÏt per les donacions de la gent i empreses, que han tingut una resposta magnífica i s’ha de reconèixer. El tema de coordinació entre ajuntaments i Generalitat, tot i que hi ha hagut certes queixes per part d’alguns municipis sobretot de l’àrea metropolitana, crec que en general, tot i que sempre és millorable, ha estat correcte.
-Fa 25 anys que és alcalde Besalú. És la crisi més important a la que ha hagut de fer front?
Sense cap mena dubte és la més difícil i amb la que et sents més impotent, perquè des de l’Ajuntament pots actuar de forma reactiva però no depèn de l’ajuntament poder resoldre aquesta situació, tal com sí que passa amb altres dificultats com, per exemple, un incendi o un accident, moments en què tenim la possibilitat de desenvolupar una tasca que sigui més transcendent. El que és veritat és que no hi deu haver cap ajuntament de Catalunya que hagi passat una situació tan complexa com aquesta. És una pandèmia a nivell global i mundial, i tots els efectes que comportarà aquesta crisi sanitària marcaran els propers cinc anys des d’una perspectiva social i econòmica. Tot i que no sóc dels que pensa que res tornarà a ser com abans, sí que crec que hi haurà canvis que s’hauran d’anar incorporant a poc a poc.