“Ens hem donat suport entre els alcaldes de la comarca, però he trobat a faltar més recolzament d’altres administracions”
GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (24)
ENTREVISTA A LÍDIA BARGAS ALCALDESSA DE PRADES (BAIX CAMP)
Lídia Bargas (JxCat) és alcaldessa de Prades (Baix Camp), un municipi de 586 habitants, que a l’estiu multiplica per deu. De moment, no s’hi ha registrat cap cas positiu de Covid-19, però han pres totes les mesures de prevenció necessàries, sobretot per la gent gran que viu al municipi. Prades, també coneguda com la vila vermella per la singularitat de la pedra de la majoria dels seus edificis, és un municipi on el turisme representa bona part dels ingressos i, després de perdre la Setmana Santa, es preparen per a una campanya d’estiu que a hores d’ara és una incògnita.
-Per Setmana Santa es va veure obligada a fer una crida perquè la gent no vingués al seu municipi. Li van fer cas?
A Prades hi ha molta segona residència i els que havien de pujar, ja ho van fer el primer cap de setmana quan es va decretar el confinament. És cert, però, que durant aquests dies hem hagut de fer alguna crida perquè s’ha vist algun forester pel poble, però no massa. Crec que la gent ha sigut conscient i els que han vingut a Prades s’han quedat a casa des del primer dia.
-Tenint en compte que tenen més habitatges de segona residència que de primera, com ho han gestionat?
La realitat és que en general s’han seguit les recomanacions que provenen tant del Govern com del municipi i no han sortit de casa. Val a dir que nosaltres tenim un e-Ban on hi ha connectades més de 700 famílies, de Prades i de fora, i que hem utilitzat cada dia per donar tota la informació i les recomanacions que s’han anat fent dia a dia. El problema ha estat les persones que no teníem controlades perquè no estan en el cens del municipi. Per exemple, vam fer arribar una mona a tots els nens i nenes, però ens vam trobar que alguna canalla no la teníem controlada. El que vam fer és anar-ho demanant als veïns per si sabien si n’hi havia més i així ho vam anar controlant més tot.
-Un 26% de la població té més de 65 anys. Com han cuidat el col·lectiu de la gent gran a Prades?
A l’hora de seguir les recomanacions dirigides cap aquest col·lectiu, a Prades vam afegir un plus, que va ser no deixar sortir de casa als majors de 65 anys. Els primers dies va costar una mica perquè els que no eren tan grans se’ns enfrontaven una mica dient-nos que ells tenien el dret de sortir per anar a comprar o a la farmàcia. Amb l’associació de joves vam activar un grup de voluntaris de nois i noies de l’Institut que, des del primer dia, es van oferir per anar-los a comprar, a buscar els medicaments o baixar la brossa. Tot i així, ens vam adonar que hi havia gent més gran de 65 anys que no teníem controlats, perquè nosaltres vam fer un llistat a partir de les persones que teníem censades. Aquests els vam haver d’anar controlant a mesura que els trobàvem al carrer. El servei el fem cada dia, inclosos els festius, i ens està anant molt bé.
-Han perdut la Setmana Santa i, tenint en compte que a l’estiu multipliquen la seva població per deu, com enfoquen la temporada estiuenca?
Si t’he de ser sincera, anem dia a dia. Nosaltres a l’estiu passem de 600 a 6.000 o 7.000 habitants i tenim un programa d’activitats que a l’agost és pràcticament diari. La primera festa que tenim a tocar és la Festa de la Farigola (a mitjans de maig) que és de les que ens porta més gent i l’haurem d’anul·lar. No vull ser pessimista, però crec que no podrem fer massa res fins a l’agost i res d’actes massius. Ho tenim tot en stand by. Preferim gestionar el dia a dia i quan comencem a veure la llum i que les coses comencen a anar per bon camí, ja ens ho plantejarem.
-Han pres mesures econòmiques des de l’ajuntament?
Sí, vam aturar tots els impostos i taxes, des de la brossa, l’aigua, el servei de wifi, la llar d’infants, etc. No s’ha cobrat res des del dia que tot això va començar. També hem fet pagaments a l’avançada de totes les factures de proveïdors o treballadors que ens han donat servei a l’ajuntament.
-I això, per un municipi petit com Prades, com us afecta a nivell del pressupost?
Moltíssim. A més, ja no anàvem massa bé econòmicament perquè tenim obres començades i subvencions pendents, per tant, estem bastant empantanegats. També s’ha de tenir en compte que nosaltres vam estar greument afectats pels aiguats de l’hivern: vam haver d’avançar molts diners per arreglar els camins que ens van quedar malmesos.
-Tenen l’hospital de referència a 50 km. Els ha suposat un problema això?
Hi estem acostumats i no hem tingut cap inconvenient. El que va sobtar una mica és que tanquessin els consultoris, perquè ha suposat una mica de problema, sobretot per a la gent gran. Després el que ha passat és que moltes de les consultes les hem gestionat des de l’Ajuntament a través de les trucades diàries que fem a la gent gran. De fet, aquest servei de trucar a la gent gran és molt important, perquè n’hi ha que estan sols i no ho estan passant bé.
-Imagino que s’han engegat iniciatives solidàries i per ajudar a passar millor el confinament…
Mira, un dia una veïna del poble em va trucar i em va dir: “Lídia, no he pogut dormir pensant que podríem fer mascaretes”. I a partir d’aquí i juntament amb l’associació de dones vam engegar un taller de mascaretes i n’hem fet més de mil, que hem repartit per tot el municipi i a qui li fa falta. Després també ens va arribar que els hospitals necessitaven bates de plàstic i també ja en portem fetes més de 600.
-Així deu estar satisfeta de la resposta dels veïns de Prades?
Sí i tant, sempre hi ha a qui li ha costat adaptar-se a la situació, però en general molt bé. Sí que vull agrair als joves voluntaris la tasca que estan fent i ressaltar que a l’hora ha estat un aprenentatge per a ells perquè també han après a fer la compra i ara també coneixen a tots els avis del poble, on viuen i si tenen telèfon o no. Per tant, malgrat el que suposa aquesta crisi sanitària, també té aspectes positius i ha estat una experiència enriquidora en altres sentits.
-Com alcaldessa, s’han sentit recolzats per a la resta d’administracions?
No massa. Feia dies que ja estàvem confinats i l’única persona que em va trucar va ser el president del Consell Comarcal per saber com estàvem. Realment jo esperava alguna trucada des de la Diputació i del delegat del Govern, i si ell no pot trucar a tots els alcaldes i alcaldesses del Camp de Tarragona, tens els directors territorials perquè ho facin…No ho sé, ho he trobat a faltar. Sí que hem tingut molt suport entre els alcaldes i alcaldesses de la comarca, això és cert, amb qui hem intercanviat impressions i també iniciatives.