“En l’àmbit comunicatiu hem d’utilitzar les eines que tenim a l’abast per connectar amb la ciutadania, sobretot amb els joves”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (25)

ENTREVISTA A NIL LÓPEZ ALCALDE DE MATADEPERA (VALLÈS OCCIDENTAL)

Nil López (JxCat) és l’alcalde de Matadepera (Vallès Occidental) des de les passades eleccions de l’any 2019 i anteriorment havia estat regidor d’urbanisme durant quatre anys. Compagina la feina d’alcalde amb president del Consorci per a la Gestió de residus del Vallès Occidental, una gestió que també és important, tot i que no és notícia, durant aquesta crisi. Matadepera és un municipi en creixement, amb 9.300 habitants, amb una part del territori municipal dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, amb grans zones de bosc. Un municipi amb un teixit associatiu i cultural ric i divers, que es concentra al centre urbà, i que està articulat en diverses barriades i urbanitzacions de cases unifamiliars.

 

-Ara que ja fa un mes del confinament, com valoreu l’adaptació a aquesta nova situació?

Les mesures s’estan aplicant i l’adaptació al confinament és molt bona pel que fa a la ciutadania, tot i que les administracions van una mica més lentes. Ha estat molt important el fet que tothom hagi pres consciència per a un comportament cívic i responsable i també molt important l’esforç que hem fet amb la comunicació i la informació. Al principi vam haver de prendre mesures per a les persones que volien accedir al parc natural, i vam coordinar dispositius policials per tal de fer-los desdir-se’n.

-Com és el vostre dia a dia? Què trobeu a faltar més de la normalitat a l’Ajuntament?

Amb els serveis mínims, però amb el teletreball ja preparat, la pandèmia ha estat una oportunitat per treballar amb aquest sistema, amb escriptoris virtuals i amb portàtils adquirits per a les persones que no disposaven d’ordinador a casa, ara mateix estan treballant més del 80% de la plantilla. El que sí que s’ha alterat molt és el no poder rebre visites i l’agenda d’actes. Hem canviat la representació política per la gestió directa de la crisi. Cada matí fem una reunió virtual amb unes 25 persones (regidories, bombers, cossos de seguretat, GIAM-ADF, treballadors i treballadores municipals…) i amb una hora de reunió coordinem el dia a dia, una forma també de conèixer a nivell transversal què fa tothom i recollir visions diverses, cosa que també ens farà aprendre coses. Per al proper dia 27 d’abril hem programat un ple municipal virtual.

La coordinació després permet que cada àrea treballi les tasques a fer de forma autònoma i també fem una reunió setmanal amb els portaveus dels grups polítics de l’oposició, amb molt bona predisposició i per tal que també estiguin informats i puguin presentar propostes.

-Hi ha hagut xarxa ciutadana i de voluntariat?

Sí, la xarxa s’ha articulat en tres vessants: en primer lloc, la intervenció directa a la via pública i per a l’ajuda a la gent gran (amb les persones del GIAM-ADF que tenen els equips de protecció i saben com actuar). Des de benestar social, que s’han coordinat diferents iniciatives per fer mascaretes i bates per als hospitals propers i els que tenim de referència. En aquest sentit, també s’han promogut la recollida de mascaretes d’snorkel i també un grup d’emprenedors que han fabricat mascaretes amb impressores 3D. I per últim, el voluntariat que se’ns ha adreçat per fer tasques diverses, i que està organitzat per la Creu Roja.

Matadepera, tot i tenir un territori dispers, té un nucli urbà amb molta activitat cultural… i tot i que ara la gent no es pot trobar i els falta el vincle de proximitat, es busquen altres maneres per tal que la gent es continuï sentint vinculada.

-Per la realitat pròpia del municipi de Matadepera, què quedarà més afectat?

De ben segur ho serà el petit comerç que ara no té activitat i els autònoms amb negocis propis que són emprenedors, i també la restauració. També ens preocupa el sector de la construcció, que és important al municipi. Caldrà valorar molt bé què es va per contrarestar aquesta aturada. De moment, hem activat ja un calendari fiscal propi i promourem una línia de subvencions al petit comerç i també d’ajuts per a emprenedors que vulguin obrir un negoci al municipi, que presentarem al proper ple.

-Heu hagut de cancel·lar actes o esdeveniments remarcables per al vostre municipi?

En primer lloc, Sant Jordi. Els clubs esportius, tots els tornejos previstos. El festival de música de Matadepera,… però la nostra preocupació va més enllà, tenim la festa major a finals d’agost, que ja s’ha de començar a treballar ara i que segur que se’n veurà afectada… per tant s’haurà de reinventar. Un altre dels escenaris que ens preocupa és l’oferta de casals d’estiu i piscines, perquè no sabem què es podrà oferir i estem pendents de crear un calendari d’acord amb el que prevegi el Govern de la Generalitat.

-En una situació així, nova per a tothom, creu que es fa prou visible la tasca dels electes locals?

Els electes som la primera escala de contacte amb les persones i qui millor pot adaptar-se a les necessitats immediates de la ciutadania, fent polítiques de proximitat que permetin cobrir les necessitats més bàsiques. Però també és responsabilitat nostra de fer visible aquesta feina i reforçar el nostre missatge. És un deure que tenim el fet de posar atenció als mitjans, a les noves eines de comunicació i, molt important, intentar connectar amb els joves, amb la generació del futur, per tal que sàpiguen que hi som també per cobrir el que ells puguin necessitar, i això potser no es visualitza prou.

-Quines lliçons podrem treure en un futur de tot plegat?

Com a persones, crec que es valoraran les relacions personals i socials, perquè el distanciament ens fa valorar la quotidianitat. També cal destacar la solidaritat i la iniciativa ciutadana i posar en valor la nostra administració pública i els serveis d’atenció sanitària, els cossos d’emergències i de seguretat, les policies locals i el personal, invisible, que està prestant serveis en l’àmbit de la gestió dels residus, que també hem d’agrair.

-Alguna cosa més?

També ens caldrà aprendre a protegir-nos i saber actuar ràpidament, sobretot amb els col·lectius més vulnerables. I de la crisi sanitària passarem a la necessitat de reparar la situació econòmica. Jo crec que Europa ha de respondre amb la injecció de liquiditat als estats i a les empreses que no han deixat de pagar els seus impostos. Cal no repetir els errors de l’anterior crisi econòmica i pensar en les persones.

Comparteix aquesta informació