“Els alcaldes novells estem fent un màster en gestió de crisi”
GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (23)
ENTREVISTA A MAITE VIÑALS ALCALDESSA DE CABRILS (MARESME)
Cabrils, Baix Maresme, 7.348 habitants. Població mitjana situada a la muntanya maresmenca amb més 80 km de carrers i una àmplia extensió d’urbanitzacions. La seva alcaldessa, Maite Viñals (ERC) es va estrenar en el càrrec el passat mes de juny i afronta la seva primera gran crisi, una crisi en majúscules. Està molt satisfeta amb la col·laboració i el grau de responsabilitat dels cabrilencs i amb les enormes mostres de solidaritat, col·laboració i voluntariat dels veïns i veïnes.
-Encara no fa un any que és alcaldessa i té el seu primer gran repte amb l’arribada del COVID19?
Els alcaldes novells estem fent un màster en gestió de crisi, fa uns mesos, el temporal Glòria, encara que al Maresme va afectar més als pobles de la costa, i ara, el COVID19. Aquesta pandèmia, però, no té comparació amb res del què hem viscut. Hi ha qui ho compara amb l’1 d’octubre que jo vaig viure des de l’oposició. És cert que el post 1 octubre va ser dramàtic però crec que no es pot comparar amb això.
-Com ho estan afrontant des de l’Ajuntament de Cabrils?
Estem improvisant tots: els ajuntaments, el nostre govern català i el govern d’Espanya. Improvisant perquè no en sabem més, perquè no sabem per on vindran els cops, perquè tot és nou i incert. Afortunadament la gent, en pobles petits, es bolca a col·laborar. Protecció civil està fent una feina ingent, està carregant-se la feina més dura de carrer i no podem perdre de vista que són voluntaris.
-A part de les tasques logístiques que fa protecció civil, també hi ha l’atenció als col·lectius més febles. Com ho han organitzat?
Als serveis socials tenim una regidora que és metgessa especialitzada en geriatria. Això és una gran sort. Ha organitzat uns serveis socials fantàstics, i ho ha fet possible gràcies a la col·laboració dels nostres treballadors i voluntaris. Al cos de voluntaris, a Cabrils, ara són 30 persones que fan tasques molt diverses com anar a portar la compra a determinades cases, els medicaments o altres encàrrecs. Sovint acusem aquesta societat d’insolidària, apàtica i de viure tancats i hem vist, per sort, que la majoria de gent no és així. Per contra, també s’ha de dir que sempre hi ha persones a les quals els hi surten les coses més dolentes.
-Posi’m algun exemple d’aquesta col·laboració ciutadana?
Ara que hem iniciat aquest desconfinament en què no tots hi estem d’acord, algú em deia que tanquéssim el poble. Això no ho podem fer perquè podríem perjudicar persones que han de sortir per anar a treballar, nosaltres només els hi podem fer arribar tots els consells perquè actuïn amb responsabilitat i col·laborar. Un exemple de la feina d’aquests voluntaris és que al primer autobús que surt del poble a les 6.30h del matí, el primer dia de tornada a la feina dels treballadors no essencials, hi havia voluntaris repartint mascaretes. Quan ens deixin sortir, se’ls hi haurà de fer un gran reconeixement.
-Cabrils té un nucli antic però la majoria del municipi són urbanitzacions. Això ha dificultat el control del confinament?
No, només tenim 21 denúncies i penso que és molt poc. A la part alta de la muntanya, és probable que hi hagi algú que se salti el confinament per anar a fer esport i és més difícil de controlar perquè tenim 80 km de carrers, però en general, la gent no ha donat gaires problemes.
-A nivell sanitari, hi ha hagut molta incidència?
Doncs no gaire. Segons les dades estadístiques tenim 19 afectats, però els centres sanitaris no ens passen dades personalitzades seguint la llei de protecció de dades. A nivell personal sé que hi ha 2 persones mortes, però no estan comptabilitzades com a COVID19 a Cabrils perquè ja tenien malalties prèvies i estaven ingressades amb anterioritat a l’Hospital de Mataró.
-Està satisfeta de com han gestionat la crisi a Cabrils?
Et podria dir que sí, perquè molts veïns i veïnes ens estan felicitant. Potser perquè sóc periodista, crec que estem fent una molt bona comunicació. En tot el que publiquem busquem sempre el to positiu. Hem editat postaletes de tot, convidant a la gent a posar-se en contacte amb l’ajuntament si és positiu de COVID19 per oferir fer-li la compra, passejar el gos, recollir les escombraries… Precisament en el tema de les escombraries, a la planta de triatge ens diuen que les que vénen de cases amb gent infectada de COVID19 vagin marcades perquè les incineren. Si nosaltres no sabem on viu la gent que està infectada, no podem saber quines són les seves deixalles. A partir de la postaleta, 4 o 5 persones amb COVID19 s’han identificat i se’ls hi passa a recollir les deixalles.
-En aquesta crisi hi ha rols per a cadascuna de les administracions. Han funcionat els encaixos?
La comunicació ha estat molt fluida. El nostre delegat del govern de Generalitat ens té informat al minut 0. Té una comunicació al dia, un paper actiu amb totes les dades i documents que li arriben tant de Catalunya com de Madrid. Pel que fa a Educació, els serveis territorials Maresme-Vallès també hi ha hagut molta fluïdesa. A la Diputació potser no és tan fluida tot i que s’han fet compres agregades. El Consell Comarcal té tasques més ambigües, però de seguida va posar en marxa un pavelló al Masnou per als sense sostre i també ha fet compres agregades.
-L’Ajuntament de Cabrils ha posat en marxa un paquet de mesures econòmiques Creu que serà suficient?
Vam prendre mesures d’efecte immediat com no cobrar rebuts de l’escola bressol, de l’escola de música, la taxa d’ocupació de la via publica per a terrasses, bars i restaurants… Si no es dóna el servei, no es pot cobrar. Tots els contractes també han quedat en suspès. La resta de mesures les tenim estudiades però hem de veure com evoluciona tot per fer-les efectives.
-És optimista?
Per principi sóc optimista. Però també penso que a la Generalitat estem sense pressupostos i veient com funciona el govern d’Espanya… Tu no pots confinar un país sense tenir un paquet potent de mesures econòmiques que protegeixi els autònoms i les petites empreses que són el motor de Catalunya. Potser el què em preocupa més és el sotrac emocional que viurà tot el país quan tot això acabi. De la crisi econòmica ens en sortirem, n’estic segura, però a mi em fa patir molt l’emocional.
-Quan creu que Cabrils podrà tornar a la normalitat?
A Cabrils hem suspès la festa major que és el 3 maig. Al juliol tenim el Musicab, un festival de música potent i no sabem si podrem fer-lo. De moment l’estem intentant repensar per buscar formats alternatius si fos necessari, però tampoc sabem si es podran fer. La incertesa és tan gran que no tenim seguretat en res, a curt termini.
-Les partides de festes passaran a altres serveis?
De moment no, ja hi serem a temps. A Cabrils tenim una partida de serveis socials molt ben dotada. El pressupost de la festa major és d’uns 55.000 euros i de moment el guardarem per programar activitats culturals per quan ens en sortim. Penso que el món de la cultura també està patint molt la crisi, i en tornar a la normalitat la gent necessitarà distreure’s i aquestes activitats ens ressuscitaran el poble i donaran vida al sector cultural. De passar el rasclet, desviar partides o refer el pressupost ja hi serem a temps.
-Que li agradaria destacar de Cabrils durant la crisi del COVID19?
Vull agrair com està portant la crisi la gent, no hi ha hagut histèries i està seguint les mesures. Veiem que està agraïda per la feina de l’ajuntament, de la policia, de protecció civil, dels voluntaris i de totes les persones que han col·laborat en confeccionar material necessari. També vull destacar una iniciativa del compositor musical local, Benja Estácio que en col·laboració amb la fundació Amics de Can Ruti, han llançat la seva cançó Besos per a una causa solidària. S’envia un petó solidari que corre per la xarxa i una aportació econòmica per a la investigació de Can Ruti sobre el COVID19.