“El desconfinament no pot ser centralitzat, cada comunitat autònoma hauria de poder decidir el moment idoni perquè sigui efectiu”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (20)

ENTREVISTA A M.ROSA VILA ALCALDESSA D’AMER (LA SELVA)

Amer és un municipi de 2.300 habitants de la comarca de La Selva, a mig camí de Girona, Santa Coloma de Farners i Olot. M. Rosa Vila (Junts per Amer) és l’alcaldessa del municipi des de fa gairebé 5 anys. Ara, acabada de jubilar de la seva feina al capdavant d’una impremta, vol recordar altres moments intensos que ha viscut durant el seu mandat: l’1 d’octubre i, en general, tot el procés d’independència, el pas del temporal Glòria fa uns mesos amb un especial impacte als pobles de la seva zona i ara, la pandèmia de la COVID19. “No es pot dir que hagi estat fàcil, però quan et poses al capdavant d’un servei públic tampoc penses que ho serà”.

 

-Quin és l’impacte per a un ajuntament gestionar una crisi sanitària com el COVID19?

L’impacte és molt gran. Un Ajuntament ve a ser com una empresa perquè tens diferents persones que hi treballen, totes amb el seu criteri. Ara hem hagut de canviar determinades maneres de treballar i intentar que tothom estigui en les mateixes condicions. S’han readaptat les feines i has de fer entendre al personal el què és un servei bàsic.

-Amb quina ajuda compta per atendre totes les necessitats?

Per atendre la població treballem colze a colze amb Càritas. Des del primer moment també ens vam posar en contacte amb l’ABS d’Anglès i els hi vam dir que estàvem a la seva disposició per a tot el que els hi calgués. No crec que ara sigui el moment de fer mesures populistes aprofitant l’oportunitat.

-Amb els recursos que té al seu municipi quines accions han desenvolupat?

Un cop hem tingut organitzades les emergències sanitàries i socials, hem intentat complaure als veïns. Penseu que nosaltres no tenim policia municipal perquè som un municipi petit i per tant hi ha coses que no les podem fer. Hem posat un altaveu al campanar i des d’allà felicitem tots els nens i nenes que fan anys. Per Sant Jordi també volem fer alguna acció especial per als més grans de 70 anys. En l’àmbit social, estem trucant a moltes persones a casa seva cada dia i a nivell d’ensenyament, hem repartit els llibres que els nens s’havien deixat a l’escola. La predisposició que tenim com a ajuntament és total, però sense voler passar a davant de cap col·lectiu.

-A Amer hi té la seu HIPRA, una gran companyia farmacèutica dedicada a la investigació, producció i comercialització de productes per a la salut animal. Quina ha estat la seva implicació en la gestió de la COVID19?

HIPRA ha deixat part d’un laboratori per fer diagnòstics de COVID19. Des dels Hospitals Trueta i Sta. Caterina de Girona, recullen les proves i les envien a Amer. Si abans hi havia capacitat per fer 100 diagnòstics al dia, gràcies a HIPRA, se’n poden fer 600 cada dia. Per tant, això és una millora qualitativa molt important. Pensem que HIPRA dóna feina a molta gent del poble, famílies senceres, tot i que en ser una empresa molt ben posicionada a nivell mundial, pel que fa als treballadors qualificats, busca els millors professionals allà on sigui.

-Quin serà l’impacte econòmic que tindrà a Amer la COVID19?

Jo vinc del món dels autònoms i et puc dir que serà complicat. Les petites empreses i els autònoms, des del 2008, no hem estat capaços de posar-nos al nivell de vida actual ni afrontar gaires inversions. A Amer, l’equip de govern tenim la voluntat de no apujar cap impost i facilitar la tasca d’aquest col·lectiu. Per això a les terrasses dels bars, els hi traurem la taxa, que ja es baixa. També he de dir que de la manera com tenim establerts els impostos, no afecta massa perquè estan repartits al llarg de l’any i tothom sap que pot demanar pròrroga.

-I l’impacte a les famílies? L’Ajuntament podrà arribar a totes les seves necessitats?

En aquest moment som un ajuntament sanejat, tenim endeutament 0. Per tant, ens podem dedicar a les tasques socials, potser deixant de fer algun carrer. Sí que em preocupa com es farà com es sortirà del confinament. El desconfinament no pot ser centralitzat, cada comunitat autònoma hauria de poder decidir el moment idoni perquè sigui efectiu. També hi ha un altre tema que és important. Si no podem portar els nens a l’escola, hem de mirar com podem reduir la jornada dels pares i que la tinguin retribuïda. Si no és així, el problema serà més social i familiar que econòmic.

-Destaqui alguna peculiaritat d’Amer durant el confinament?

Ja he comentat que hem posat un altaveu al campanar i hem intentat mantenir les festes que són patrimoni. El divendres dels Dolors el vam celebrar a la nostra manera, ja que tenim una congregació amb 300 anys d’història. Els manaies van sortir al balcó i els músics van fer un vídeo cadascú a casa seva; el mossèn ens va gravar la pregària i el vam passar per l’altaveu l’Stabat mater. D’aquesta manera vam mantenir l’essència de la processó. El dia del Ram vam fer la pregària i benedicció del Ram a partir d’una gravació del mossèn. El dia de Pasqua també farem un recull de caramelles i per Sant Jordi també hem pensat algunes coses.

-En cinc anys d’alcaldessa és la situació més complicada que li ha tocat viure?

En cinc anys ens han passat moltes coses. La primera legislatura va ser la de la independència i és evident que ara n’hem de continuar parlant perquè la flama és ferma i està encesa. El mes passat amb el Glòria també vam patir molt, alcaldessa i regidors vam treure aigua durant dos dies. Quan et poses al davant d’un lloc ningú et diu que sigui fàcil. Has d’assumir totes les conseqüències i fer-ho el millor possible.

-Parlava abans del desconfinament. Com el faria des del seu punt de vista?

El desconfinament el podem reivindicar tots els alcaldes i comunitats autònomes, no podem caure en el mateix error de la centralització tan gran que s’ha fet amb el confinament. Hem d’escoltar molt els científics i els metges i aprendre que el medi ambient, per a la salut de les persones, és tan important per tota la economia del món. Fer-ho amb criteris propis de cada autonomia farà que sigui òptim, això no vol dir consensuar les accions previstes amb la resta i el moment que s’executaran, sinó que vinguin determinades tenint en compte la veu dels científics i dels professionals de la salut.

Comparteix aquesta informació