“Ara mateix, el que em fa patir més és la gent gran sola a casa seva amb poc contacte amb els altres”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (28)

ENTREVISTA A AURORA CARBONELL ALCALDESSA DE SITGES (GARRAF)

Aurora Carbonell (ERC) s’ha estrenat com alcaldessa de Sitges (Garraf) aquesta legislatura. Amb gairebé 29.000 habitants, Sitges és una de les ciutats més visitades del litoral català, gràcies a les seves platges i també al seu patrimoni cultural encapçalat pel Palau Maricel i el Museu del Cau Ferrat. La principal preocupació és com s’enfrontarà la temporada d’estiu en una ciutat que bull d’activitats cada cap de setmana, i on el sector turístic és el més important i del que en viu bona part de la població.

 

-Quina és la situació que tenen ara mateix respecte a la Covid-19? Tenen molts positius?

Ara mateix la situació està força controlada. Estem al voltant de 60 positius.

-Han posat més de 400 denúncies i han detingut a dues persones per trencar el confinament. La gent no respecta les mesures de prevenció?

En general la gent està sent força respectuosa però és cert que atès que es fan molts controls encara hi ha gent que no pot justificar perquè està al carrer. Cal remarcar que els caps de setmana sempre pugen les denúncies i molt probablement és degut a la mobilitat de les persones que viuen més allunyades del centre i es desplacen a comprar.

-S’ha instal·lat molta gent a passar el confinament a les segones residències de Sitges? Han tingut problemes?

L’augment de segones residències no ha estat gaire destacable. Sí que ha estat més remarcable el moviment de residents de la comarca que venen a Sitges a comprar sigui al mercat o altres establiments d’alimentació.

-Un municipi tan turístic com Sitges, com afronta la temporada d’estiu, tenint en compte que ja s’ha perdut Setmana Santa?

L’afrontem amb molta preocupació. Sitges viu majoritàriament del turisme i també dels grans esdeveniments com són els festivals, Markets, concerts i festes en general totes amb gran volum de visitants. Per tant, veiem la propera temporada amb força incertesa i és per això que ja estem treballant en les campanyes de promoció.

-Un dels sectors més importants de la ciutat és el comerç. Com els ajudaran?

Nosaltres rebem molt de turisme de proximitat, és a dir del visitant només d’un dia, i aquest esperem que segueixi venint. Estem fent una campanya per atraure el turisme més proper, català, espanyol, sud de França i Andorra. En aquest sentit estem treballant per fer promocions per venir a comprar a Sitges.

-L’hostaleria està patint també les conseqüències d’aquest confinament. Com ho està vivint aquest sector, tenint en compte que els caps de setmana Sitges acostumen a ser un bullici…

Doncs malauradament serà un dels sectors més castigats atès que el client que més fallarà serà l’estranger, a causa de la Covid-19. Molts països encara estaran amb la pandèmia i per altra banda el transport de llarga distància es veurà greument afectat. Tot i així confiem força amb el turisme de proximitat i es farà una campanya destacant sobretot la seguretat de Sitges, en el sentit que arreu es prendran mesures sanitàries per sentir-se segur durant les vacances.

-La població ja està passant per dificultats econòmiques? Ho dic perquè han creat un paquet d’ajudes per al lloguer…Han pres algun altre tipus de mesura en aquest sentit?

És evident que ara tots els esforços aniran primer cap a les persones amb més necessitats. Hem augmentat les ajudes en lloguer i també hem augmentat les partides destinades a la compra d’aliments per les persones més vulnerables. També hem augmentat les ajudes a autònoms i empreses per tal de donar suport a tot el teixit econòmic. En l’últim Ple celebrat el passat dia 15 d’abril vam aprovar definitivament el pressupost i alhora vam fer una modificació de crèdit per posar més diners a la regidoria de Drets Socials i a la de Promoció econòmica en el sentit d’ampliar partides pressupostàries.

-Han creat alguna xarxa de voluntariat per ajudar sobretot a la gent més gran?

Sí, des de l’inici del confinament vam crear el Comitè d’actuació COVID19 on es treballa el dia a dia de les afectacions de la pandèmia, i d’aquest mateix comitè va sorgir la necessitat de crear un grup de coordinació del voluntariat atès que contínuament va pujant el nombre de persones que volen ajudar. S’ha creat un grup de cosidores que fan mascaretes, un grup de persones que fan tasques per a la gent gran que viu sola (compra, tirar la brossa, etc ), voluntaris que han fet màscares 3D, persones que han recollit dispositius electrònics per formatar i poder tornar a utilitzar, i un volum de voluntaris que cada dia va creixent.

-Han hagut de suspendre totes les activitats culturals? El GAY PRIDE SITGES 2020 està previst per a principi de juny…el faran?

La Gay Pride prevista per juny ja s’ha cancel·lat i en principi els organitzadors proposaven fer-la a finals de juliol. A hores d’ara s estan tornant a replantejar si es fa més tard. Serà complicat perquè és un esdeveniment massiu.

-Com alcaldessa ha trobat a faltar suport de les administracions o tot ha anat ben coordinat?

En general hem tingut suport, però és cert que amb molt poca coordinació. Penso que això en general ens ha agafat a tots de manera molt inesperada i de fet és una situació que mai ningú havia passat abans, per tant la descoordinació, i de vegades la improvisació, ha estat molt més freqüent del desitjable.

-Què li fa patir més a hores d’ara?

Em fa patir molt la gent gran sola a casa seva amb poc contacte amb els altres i evidentment la situació de les residències, ja que a Sitges en tenim tres. Per altra banda em fa patir la situació econòmica molt dura que passaran molts ciutadans i com haurem de buscar fórmules per poder ajudar a tothom i que ningú es quedi pel camí.

Comparteix aquesta informació