“Al Penedès haurem de prendre mesures per ajudar el sector de la vinya, la DO Cava ja n’està prenent i esperem que siguin el màxim d’afortunades per a tothom”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (30)

ENTREVISTA A LUCAS RAMÍREZ ALCALDE DE OLÈRDOLA (ALT PENEDÈS)

Lucas Ramírez (Alternativa per Olèrdola) és alcalde d’aquest municipi de l’Alt Penedès des de fa cinc anys. Amb una llista independent que aglutina persones de diverses idees polítiques, Ramírez es troba al capdavant d’una població que té les seves arrels a l’edat del bronze i que va ser un punt estratègic i capital històrica del Penedès. Tradicionalment terra de vinya però, avui dia, amb una forta implantació industrial per la seva bona xarxa de comunicacions terrestres, Olèrdola afronta la pandèmia en clau local i veu com l’ajuda al més proper serà clau per afrontar la remuntada.

 

-Com ha canviat el seu dia a dia com a alcalde des del mes de gener al mes d’abril?

Fa poc vam començar la reforma integral del consistori i vam estar de trasllat desembre i gener. Tot just ens havíem adaptat als nous espais, es va arribar el confinament i, per tant, van iniciar un altre canvi: una nova coordinació, una nova gestió i una nova manera de fer les coses. Ara es pot dir que no fem reunions presencials, ja que treballem des de casa amb les noves tecnologies. La feina no la deixes de fer però t’has d’organitzar i coordinar de diferent manera. Estem en un món tecnològic i això ens ho ha fet molt fàcil. Pocs anys enrere, l’Ajuntament hauria quedat paralitzat.

-Com a administració més propera als ciutadans, davant una pandèmia sanitària, han hagut de prioritzar i redefinir els serveis que presten i sobre els que tenen competències. Com a màxim responsable polític d’un ajuntament de 3.600 habitants quin és el seu grau de satisfacció respecte a les accions que han dut a terme?

A nivell d’ajuntament i de serveis hem intentat que tot funcioni i que res es pari perquè l’administració local afecta al dia a dia de tothom. Hi ha hagut serveis que han estat essencials com els serveis socials, la guàrdia urbana i l’OAC i, per tant, han estat els que han patit més perquè s’han hagut de redefinir algunes tasques. També hem habilitat altres serveis com portar el menjar a casa i la medicació. La població ens ho ha agraït molt.

-Respecte a les competències que no són estrictament municipals i que exerceixen altres administracions com l’atenció sanitària, les targetes moneder… creu que hi ha hagut una correcta coordinació interadministrativa?

A nivell de Sanitat puc dir que tot ha anat molt bé; la Diputació també ha donat tot el que ha pogut. Potser alguns serveis han volgut avançar-se massa a la situació i això ha generat confusió. Per exemple els testos que es van enviar als ajuntaments com a material preventiu. Com que les indicacions no eren clares, vam entrar en una discussió sobre quines persones ho podien utilitzar i quines no i en quines circumstàncies. Tots els altres serveis he de dir que han funcionat molt bé.

-Els alcaldes del Penedès heu parlat molt entre vosaltres? Heu compartit experiències, us heu ajudat mútuament?

Tenim un grup de whats app que va crear l’alcalde de Vilafranca i delegat de la Generalitat al Penedès, Pere Regull, on hi som tots els alcaldes de la vegueria Penedès, Garraf i Anoia. Aquest grup ha anat molt bé perquè el delegat ens ha anat passant informació, les coses més rellevants del dia i, gràcies a ell, hi ha hagut molt bona coordinació. També hi ha alcaldes amb els quals hi tens més confiança i ens anem trucant per comentar situacions.

-L’Ajuntament d’Olèrdola ha detectat la importància de la comunicació en una crisi com aquesta i ha obert un canal de whats app amb els veïns? Com està funcionant?

Molt bé, teníem previst de llançar-lo en breu i la pandèmia ha estat l’excusa perfecta per veure que ho havíem de fer. Hi tenim unes 150 persones subscrites i hi enviem comunicats i notícies. És el canal més ràpid.

-El seu municipi està dividit en 4 nuclis i diverses urbanitzacions, aquesta extensió ha fet més difícil controlar el confinament?

El confinament fa difícil controlar-lo però la resta de l’any també. Entre la punta d’un nucli a l’altra hi ha 14 km de carretera i aquesta distància fa que el control i la prestació de serveis sigui més complicat. Amb tanta extensió, és més temptador escapar-te, però per sort hem comptat sovint amb la complicitat dels veïns que ens han trucat per alertar-nos.

-Al Penedès, la vinya és un dels sectors més rellevants. Com està patint aquest sector el confinament i el tancament de fronteres? Quina afectació hi ha en les vendes i la internacionalització del producte?

En l’àmbit de la vinya caldria separar en tres línies. La primera seria el pagès. Al Penedès tenim molts pagesos que treballen per a cooperatives o bé porten el raïm a grans empreses. Aquesta gent, al setembre ja va patir una gran baixada del preu del raïm per excés de producció. Abaixa el preu i tenim una petita primera crisi. Pels pagesos ara és temporada baixa i la crisi no és immediata, es notarà a la tardor perquè hi haurà molt vi que no s’haurà venut. Una segona línia serien les bodegues o cellers petits que ells mateixos es fan la producció i la venen directament a restaurants o botigues. Als restaurants, que hi va un 60% de les vendes, estan tancats i per tant es paralitzen. Els cellers i les bodegues ho estan passant malament ara. I la tercera línia serien les grans bodegues. Al Penedès haurem de prendre mesures per ajudar el sector de la vinya, la DO Cava ja n’està prenent i esperem que siguin el màxim d’afortunades per a tothom.

-Parlem dels polígons. Olèrdola, població ben comunicada amb l’AP-7 i amb els eixos transversals cap al Garraf i cap a l’Anoia i Lleida i la Catalunya Central. Això ha facilitat que moltes empreses triessin aquesta zona per instal·lar-hi la seva fàbrica. Quina és la situació de les empreses dels seus polígons?

He tingut converses amb el president de l’Associació dels propietaris del polígon de St. Pere i ho estan avaluant. Pel que sembla, al Penedès estem parlant d’entre 7.000 i 8.000 ERTOS. Des de la regidoria de promoció econòmica estem fent una enquesta a les empreses per conèixer l’impacte real. Si vas al polígon, veus que un 90% de les empreses estan oberts perquè en tenim moltes del sector alimentari, farmacèutic, químic… però tampoc sabem quantes han fet ERTOS i quin percentatge de la plantilla està treballant.

-La bellesa natural del seu municipi, amb múltiples rutes per fer esport i caminades a la muntanya ha vist com d’un dia per l’altre quedava prohibit aquest accés al medi. S’han respectat aquestes prohibicions? Està satisfet del grau de responsabilitat de població en aquest sentit

Sancions municipals només en vam fer una o dues. Em consta que Mossos i Guàrdia Civil també en van fer algunes, sobretot la primera setmana. Ara s’ha reduït molt, no veus pràcticament a ningú. La gent ha estat molt respectuosa tot i que estem a només 1km de Vilafranca i és molt temptador.

-Finalment, des del bressol del Penedès, ciutat històrica i estratègica de Catalunya, quin missatge ens voldria fer arribar que sigui una reflexió del moment que estem vivint i de cap on anem com a societat?

Hem de tenir paciència i mirar al futur d’una altra manera, amb uns altres valors. Penso que aquesta pandèmia marcarà les tendències del futur. Hem vist que amb la tecnologia i el teletreball podem fer moltes coses des de casa i això ho anirem normalitzant. També veurem que hem d’ajudar el comerç local perquè, si no ajudem al veí, no ens en sortirem.

Comparteix aquesta informació