“A la conca del Francolí, amb la riuada i el coronavirus, portem un any horribilis”
GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (29)
ENTREVISTA A JOSEP ANDREU ALCALDE DE MONTBLANC (CONCA DE BARBERÀ)
Josep Andreu (Agrupament Catalanista de Montblanc) porta 17 anys -en dos períodes- com a alcalde de Montblanc (Conca de Barberà). La crisi de la COVID19 troba als municipis de la Conca del Francolí a mig camí de la recuperació de les riuades del passat mes d’octubre. Andreu és crític amb el govern espanyol que “fins i tot aprofita aquesta crisi sanitària per recentralitzar encara més les competències”.
-La Conca de Barberà és una de les comarques de Catalunya amb menys afectació per la COVID19. A què pot ser degut?
Jo crec que ningú s’atreveix a donar una explicació lògica de per què el coronavirus té més incidència en determinats llocs. Es veu que és un virus molt capriciós i en llocs actua amb virulència i en altres és més tou. El que sí que puc dir, és que segons ens han informat els nostres serveis sanitaris, a la Conca només tenim 29 positius i 3 persones mortes. A les dues residències de Montblanc, de moment, estem exempts de COVID19.
-La setmana passada van celebrar un Ple telemàtic per donar compte de les mesures que estava executant l’Ajuntament de Montblanc i per aprovar una modificació del pressupost per ajudar a reactivar el comerç, la restauració i els serveis. Que més podeu fer com a Ajuntament?
Vam fer el primer ple telemàtic de la història de Montblanc on vam aprovar una modificació del pressupost de 60.000 euros. Es tracta d’uns diners que no hem gastat de la festa de Sant Jordi i del Brickània, el festival de construccions de Lego. Amb aquests diners volem ajudar, un cop acabi el desconfinament, al desenvolupament del comerç i també es destinarà a ajudes immediates. Ens trobem que les bosses de menjar que prepara Càritas s’ha multiplicat i des de l’Ajuntament no els podem deixar sols. Potser caldrà que comprem menjar o que mobilitzem un grup de voluntaris joves o de protecció civil que facin la distribució. Pensem que a Càritas hi ha gent gran que tenen un factor de risc i per tant no seria adequat que ells repartissin el menjar. Si s’allarga més aquesta situació, passarem de la crisi mèdica a la crisi social. Els ajuntaments, com a primera administració, haurem d’aguantar el xoc, ja que hi haurà moltes famílies que necessitaran ajuda.
-Els ajuntaments que esteu sanejats podreu afrontar amb més garanties aquestes emergències socials?
Tots els ajuntaments, siguin com siguin les seves finances, hauran d’afrontar una qüestió d’emergència social. Cada dia escoltem el president de la Generalitat dient que s’ha d’aixecar el sostre de despesa, una reivindicació que ja teníem abans que vingués el coronavirus. Ara molts ajuntaments estem passant del confinament i la crisi sanitària a la crisi social i per tant hi haurem de posar partides i inventar fórmules per afrontar-ho.
-Els municipis de la Conca del Francolí teniu molt recent la riuada del passat més d’octubre que va provocar importants destrosses en diferents municipis.
El dia de Sant Jordi farà 6 mesos de la riuada de Sant Marc. Els pobles de la Conca del Francolí com Montblanc, L’Espluga, Vimbodí i Vilaverd estem iniciant la recuperació amb la neteja de les lleres dels rius. Ens trobem, però, que el govern espanyol encara no ha publicat el Decret d’emergència de la riuada, quan a Múrcia i Alacant, al cap d’un mes dels temporals del setembre, ja el van tenir publicat. Primer ens van dir que ens ajuntaven amb el Glòria i ara ens diuen que la prioritat és el coronavirus. Amb això ens trobem que les obres grans, com seria la reconstrucció de ponts i de carrers, no les podem licitar perquè no tenim el finançament assegurat mentre el govern central no publiqui el Decret d’Emergència. Ja no sabem a qui més trucar per desencallar-ho. A la conca del Francolí, amb la riuada i el coronavirus, portem un any horribilis.
-Els alcaldes sou els que pareu sempre aquest primer cop. Creu que exerciu més competències de les que us pertoquen?
En un poble de 7.500 habitants com és Montblanc, les competències de Benestar Social ens arriben a través del Consell Comarcal. Crec, però, que en els propers mesos no haurem de pensar qui té la competència, sinó qui ho pot fer amb més promptitud. Aquí ens haurem d’arremangar tots. I com passa sempre, l’administració més propera som nosaltres.
-Què en pensa el paper del govern central en aquesta crisi?
El govern central aprofita qualsevol circumstància per anar recentralitzant les competències, fins i tot una emergència sanitària. Això ens ha perjudicat perquè a través de la compra recentralitzada ens hem trobat amb situacions molt insòlites. Per exemple, un empresari de Montblanc, que va comprar 2.000 mascaretes a la Xina per donar-les a l’ajuntament, només n’hi han deixat passar 400. Les altres 1.600 les ha requisat el govern. Són situacions absurdes que empitjoren la situació.
-Vostè en els seus 17 anys com a alcalde, havia vist alguna cosa similar a aquesta crisi sanitària?
Mai. També és veritat que venim tocats per la riuada, però sense la riuada hagués estat igualment impactant. Quan penso en els alcaldes de la Conca d’Òdena, amb un impacte tan gran, em trec el barret per la fortalesa que han mostrat per tirar-ho endavant. Als alcaldes és el que ens toca, tenim vocació de servei, i això, en totes les circumstàncies.
-S’ha sentit ben recolzat a nivell municipal?
Per descomptat i ho vull agrair a tothom. Els diferents grups municipals vam veure que havíem de fer pinya i hem buscat arribar al màxim de gent possible, tenir el màxim d’efectius i resoldre les situacions com més ràpid millor.
-Estem a la setmana de Sant Jordi on vostès celebren la setmana medieval que compta amb múltiples actes. Què ha suposat haver de suspendre-la?
Ha costat molt de suprimir la festa de St. Jordi que és una de les més rellevants de la població. Ara estem mirant si fem alguna cosa a la tardor o bé si ho deixem tot per l’any vinent. En tot cas des de l’Ajuntament hem estat al costat de l’Associació Llegenda Medieval que és qui ho organitza.