“A Cadaqués hi ha una dita que diu ‘Nos amb nos’ i ara s’ha portat a terme perquè hem fet una gran xarxa”

GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (10)

ENTREVISTA A PIA SERIÑANA, ALCALDE DE CADAQUÉS (ALT EMPORDÀ)

Pia Seriñana (Fem Cadaqués) és alcaldessa de Cadaqués (Alt Empordà) des de fa escassament 9 mesos. No ha estat una entrada plàcida. Només prendre possessió es va trobar amb la temporada d’estiu de turisme en un municipi que passa de 2.800 habitants a l’hivern a 30.000 a l’estiu. Ara, la gestió d’una crisi sanitària com mai s’havia vist. L’aïllament geogràfic del municipi ha fet possible el seu tancament però també recorda l’alcaldessa que l’hospital més proper, el de Figueres, està gairebé a 45 minuts de camí.

 

-Vostè fa 9 mesos que és alcaldessa. Com ha viscut aquesta entrada tan intensa?

Sincerament han estat 9 mesos molt intensos. Jo no coneixia ni el món de la política ni el de l’administració, però he de dir que tenim un molt bon equip de govern i també vull destacar la gran professionalitat del personal de l’Ajuntament.

-Com ha afectat la duplicitat de població de Cadaqués en la gestió del Covid19?

Per gestionar aquesta crisi no hi ha manual d’instruccions però des de l’Ajuntament, el què ha estat prioritari és que tothom tingués coberts els serveis essencials, sobretot les persones més vulnerables. En un poble petit com Cadaqués ens coneixem tots i això ha facilitat aquesta tasca. Ens preocupava la gent que ve de fora perquè queda fora d’aquest circuit i també perquè a l’hivern el CAP no compta amb cap reforç (que si que hi és a l’estiu) i una sobre població ens podia tensar l’assistència sanitària.

-I com es fa per evitar que la gent de fora accedeixi a les segones residències?

En un primer moment, sí que vam veure un èxode de la gent de les ciutats perquè les normatives decretades pel govern de Madrid eren poc clares. Per tant, des del principi vam decidir tancar el poble. Aquí ho tenim molt fàcil perquè només tenim una carretera d’entrada. Tot i així, no sabem com, però encara se’ns va colar algú. Qui no tenia primera residència els fèiem recular el primer cap de setmana. També s’ha de remarcar que no tothom que té segona residència és un inconscient.
Sí que hi ha però, sovint, diferent mentalitat entre la gent que ve de fora i la gent del poble. Aquí reaccionem d’una altra manera perquè ja sabem que això és com una illa, per anar a Figueres hi tenim 45 minuts i no tenim els serveis de guàrdia les 24h del dia. En canvi, sí que ens trobem amb gent que no és el poble, que vol aquí els mateixos serveis que té a la ciutat i això no és així.

-Es pot dir per tant que ara feu vida de poble.

La veritat és que molt. Aquesta setmana els dies són grisos i tristos i vas pel poble i sembla un poble fantasma. Fa una mica de cosa. Però també hi ha una part positiva. Estem fent comunitat i ens estem reforçant com a poble. Hem vist grans accions de solidaritat i voluntariat i els uns ajuden als altres. Surt el millor de la gent.

-Quin és l’impacte econòmic en el sector del turisme i serveis?

Estem molt preocupats. Nosaltres vivim del turisme, pràcticament genera el 90% de l’activitat econòmica. La Setmana Santa és molt important perquè
venim d’uns mesos que molta gent no té cap ingrés, gent que comença a treballar ara i que com que no se’ls havia contractat, no tenen on agafar-se. L’1 de maig, Sant Joan també són dates importants. Aquí ens arriba molt turisme de França, també dels EUA, d’Austràlia, asiàtic i ja el donem per perdut. A mi se’m fa gros imaginar el què passarà. A l’Ajuntament ja hem pres mesures econòmiques com ajornar les taxes de les terrasses i la llar d’infants no l’hem cobrat… Pel que fa als impostos els tenim a Xaloc i hem parlat amb ells per veure com ho podem fer. Pel que fa als ajuts socials, farem una borsa dins el pressupost per ajudar a les famílies que es trobaran amb molta precarietat i reforçarem el servei d’assistent social. Cal dir que estem pendent del que ens diu el govern central per saber exactament com es concreten els ajuts però veig que de moment no ho tenen massa clar.

-En aquest context, com es planteja la temporada d’estiu?

La recordarem com la pitjor temporada. La crisi del 2008 no era a nivell mundial, aquesta sí. Ara hi ha una por als espais reduïts, a moure’s i per tant la mobilitat transfronterera serà difícil.

-S’ha sentit sola com a alcaldessa?

Des del Consell Comarcal ens han anat informant puntualment de les novetats. Jo no vinc d’un partit polític sinó d’una agrupació de veïns i per tant no estic acostumada a moure’m en el món de la política, però ja m’he espavilat trucant als alcaldes veïns, ja saps amb qui pots comptar. He de dir que el qüestionari FAQS de la Generalitat ha anat molt bé per resoldre dubtes freqüents.

-Que n’hem de treure de positiu d’aquesta crisi?

Ens hem fet més forts com a poble. A Cadaqués hi ha una dita que diu ‘Nos amb nos’ i ara s’ha portat a terme perquè hem fet una gran xarxa, ens preocupem de la gent. Vam fer una crida a voluntaris per fer mascaretes i ja en tenim 2000; al CAP van demanar si algú tenia una impressora 3D per fer pantalles protectores i ja les tenim fetes; hem demanat ajuda emocional i tenim un Canal de Psicòlegs; a la gent que fa esport se’ls ofereixen classes gratuïtes en línia; gent que ha ofert els seus negocis, pisos… En situacions així surt el millor de les persones.

-Com s’ha limitat l’accés a natura, sobretot al Parc Natural del Cap de Creus?

Les entrades al parc estan tancades. Al principi van venir els agents rurals. Al cos de la policia local ja tenim 2 persones que fan habitualment aquestes tasques i s’ha hagut de sancionar algú, però crec que amb els dies, tothom ho va entenent. Com a cosa curiosa, vam haver de desallotjar una persona que s’havia instal·lat amb tenda de campanya al cap de Creus perquè deia que allà respirava un aire més pur.

-I les activitats aquàtiques?

Al no tenir port, no hi pot accedir ningú perquè no hi ha les boies posades. Port Lligat té algun pescador que ha sortit puntualment a pescar. Molt al principi es va presentar una llanxa amb una família amb dues criatures a passejar, però crec que a El Port de la Selva ja els esperaven. Hi ha gent molt responsable però també en veus d’irresponsable.

-Per acabar. Què voldria destacar?

Vull donar les gràcies a la població, en general, pel seu confinament però sobretot a la gent que està exposada com els que treballen a les botigues, a protecció civil, a la benzinera, als bancs, a la farmàcia i sobretot als professionals del CAP i la policia local.

Comparteix aquesta informació