“La situació ens ha de permetre fer un aprenentatge com a societat per a lluitar i treballar pels nostres serveis públics”
GESTIÓ COVID19 ALS MUNICIPIS DE CATALUNYA (5)
ENTREVISTA A MERITXELL BAQUÉ, ALCALDESSA DE VALLBONA D’ANOIA (ANOIA)
Meritxell Baqué (CUP) és alcaldessa de Vallbona d’Anoia (Anoia) de les passades eleccions i farmacèutica de professió. L’Anoia -i la conca d’Òdena en concret- ha estat, malauradament, notícia des de l’inici de la crisi, pel brot de coronavirus que hi ha tingut lloc i per ser una de les zones que es va confinar primer. Tot i que el municipi de Vallbona d’Anoia no forma part de la zona confinada, sí que s’ha vist afectada per la situació perquè ha condicionat el desplaçament de les persones i el funcionament d’alguns serveis. Amb uns 1.400 habitants, Vallbona d’Anoia està situat al sud-est de la comarca de l’Anoia, solcat pel riu Anoia i d’altres afluents, amb les muntanyes de Miramar i Llobreia que fan d’atalaia del poble. L’alcaldessa destaca que la coordinació i el treball conjunt han estat clau per afrontar la situació i que caldrà reflexionar i fer un aprenentatge com a societat per a potenciar la sanitat i lluitar pels serveis públics.
-Vallbona d’Anoia no forma part de la zona de l’Anoia confinada, però segur que heu hagut de prendre mesures…
Sí, des de l’ajuntament hem gestionat el manteniment dels serveis mínims i ens hem organitzat tant per fer teletreball com per fer front als serveis de neteja, reduccions de jornada, ús dels equips de protecció, etc… A l’ajuntament hi ha 2 administratives que atenen a porta tancada i que fan torns i els regidors i regidores també ens organitzem per no descuidar cap detall, tot i que s’han anul·lat les juntes i els plens.
Des de l’ajuntament s’ha coordinat un servei de voluntariat d’unes 15 persones per tal que les persones que no es trobaven bé o la població més gran no sortís al carrer i que no els faltés de res. Es va fer una bustiada amb les informacions d’interès per tal que tothom que ho requerís es pogués posar en contacte amb nosaltres. També hem aturat l’impost de vehicles i el de béns immobles i la llar d’infants farà una bonificació dels quinze dies de març en què els infants no hi han pogut anar.
-Quina ha estat la resposta de la ciutadania, així com de les empreses i comerços de Vallbona?
La resposta de tothom ha estat molt bona, tant pel que fa a les recomanacions com amb l’ajuda de les persones més grans. La majoria d’elles ha pogut comptar amb algun familiar proper que ha pogut ajudar i la resposta del voluntariat, afegida a aquest fet, ha estat molt positiva.
Pel que fa a les empreses, n’hi ha que continuen l’activitat en la mesura del possible, sempre mantenint les recomanacions de protecció, i els comerços han fet un gran esforç per aplicar aquestes mesures. També han reduït horaris.
-I com veu els ànims de la gent del poble?
Crec que tots hem anat prenent consciència del problema de forma progressiva, però el nostre cas, amb la proximitat amb la vall d’Òdena, on es va donar la notícia de les primeres mostres positives de coronavirus, a tothom li ha tocat de prop i tothom ha vist molt ràpidament que cal confinar-se per responsabilitat.
-S’han donat iniciatives espontànies de la ciutadania per organitzar ajuda o altres accions?
Hi ha un grup de persones que ha elaborat 300 mascaretes a les cases, coordinats per la regidoria de sanitat, adreçats a la protecció de les persones del poble i també als serveis i comerços. I la intenció és continuar fent-ne per tal que en tingui tothom. Com a farmacèutica, tinc coneixement directe de la dificultat de trobar equips de protecció i gels desinfectants, per tant, tota ajuda en aquest sentit és molt benvinguda.
-Alcaldessa, és aviat per dir-ho però què caldrà canviar i amb què podrem millorar un cop acabi la crisi?
Crec que haurem de fer un aprenentatge com a societat per valorar i lluitar per millorar els nostres serveis públics i treballar per tal que hi hagi recursos per a tothom. I també n’haurem de treure conclusions a nivell organitzatiu perquè hi ha mancances per aplicar el teletreball per exemple, tant d’equips com de software. Això s’ha de preveure per un futur.
També penso que caldrà pensar com s’ha gestionat la crisi i el poc marge d’autonomia que tenim els ajuntaments. A més, com que la gestió s’ha condicionat a la política, l’estat espanyol ha limitat molt el que podem fer, per tant, ens cal la implementació de la república a Catalunya per poder canviar les coses.