MÉS DE 700 ALCALDES ESCENIFIQUEN EL REBUIG A LA SENTÈNCIA DEL TS I EXIGEIXEN LA LLIBERTAT DELS PRESOS POLÍTICS
Més de 700 alcaldes i alcaldesses han omplert aquest dissabte el matí la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat per mostrar el rebuig unànime contra la sentència del Tribunal Suprem que ha condemnat a cent anys de presó als presos polítics i socials catalans. L’acte, organitzat conjuntament per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ha estat presidit per al president de la Generalitat, Quim Torra, qui ha agraït la presència dels batlles catalans i els ha assegurat que “ho tornarem a fer. I amb els representants del món local al capdavant. Només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar”.
L’acte ha començat amb crits d’”independència” i “llibertat” dels alcaldes i alcaldesses, per donar pas immediatament als parlaments de les autoritats. El primer a prendre la paraula ha estat el vicepresident, Pere Aragonès, qui ha demanat al món local que “ens ajudeu a fer diàleg per aconseguir un referèndum. Hem d’avançar com un sol poble cap a la llibertat”.
El president de l’AMI, Josep M. Cervera, ha començat amb un record pels municipis i famílies afectades pels aiguats dels darrers dies. A continuació, dirigint-se al Govern català, Cervera ha dit que “som aquí per mostrar el nostre rebuig a la sentència” i ha continuat dient que “és una vergonya de sentència, perquè ens ha confirmat que el judici que es va fer als nostres presos polítics va ser una farsa. Aquesta sentència ens condemna a tots”, ha assegurat.
El president de l’AMI també ha recordat la persecució judicial que pateix el món local “que vol convertir els nostres ajuntaments en gestories. Nosaltres diem que no. Volem fer política”. Immediatament després, Cervera ha fet una crida a tots els alcaldes assistents perquè participin enl’assemblea d’electes convocada pel proper 30 d’octubre pel Consell de la República.
Tot seguit, diversos alcaldes i alcaldesses han llegit la moció impulsada per l’AMI i l’ACM i que han aprovat gairebé 800 ajuntaments catalans. En el seu parlament, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha dit que “estem aquí per denunciar aquesta sentència que ens consterna. I no deixa al món local amb indiferència. I per això estem al costat de les institucions catalanes i a favor de la llibertat” Moció de rebuig a la sentència
LA MOCIÓ DE REBUIG A LA SENTÈNCIA
Poca estona després de saber-se la sentència del TS, el passat 14 d’octubre, l’AMI i l’ACM va demanar als seus municipis adherits, que aprovessin una moció de rebuig a la sentència condemnatòria, que també demanava l’amnistia dels presos catalans. La resposta va ser massiva des del primer moment i, a dia d’avui, ja l’han aprovada un total de 839 ens municipals: 793 ajuntaments (84%), 34 consells comarcals (81%), les quatre Diputacions (100%) i 8 EMD (90%). Les dues entitats municipalistes valoren molt positivament aquesta resposta perquè confirma el compromís del món local.
Hi ha hagut un total de set comarques que el 100% dels seus municipis han aprovat la moció de rebuig a la sentència. És el cas del Priorat, el Ripollès, Pla d’Urgell, Solsonès, Ribera d’Ebre, Pla de l’Estany i Moianès. Completen els deu primers llocs del rànquing la Noguera (97%), la Selva (96%) i Osona (96%).
TERCERA VEGADA AL PALAU DE LA GENERALITAT
Aquesta no ha estat la primera vegada que els alcaldes i alcaldesses catalans omplen el Palau de la Generalitat per mostrar el seu compromís amb el procés català. Ja l’any 2014, uns 800 batlles van participar en un acte de suport al Govern català i al president Artur Mas, per la celebració de la consulta del 9-N. Aleshores un total de 920 ajuntaments van aprovar la moció que hi donava suport, i que van entregar personalment al president Mas.
La segona vegada que els alcaldes van ser al Palau de la Generalitat va ser el setembre del 2017. El motiu: denunciar la persecució judicial a la què estaven sotmesos, després que el fiscal Maza obrís una investigació a un total de 712 alcaldes, per haver firmat l’acord de suport al Referèndum de l’1-O del 2017.
La tercera ha estat per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem.
Aquestes dades demostren que el món local continua igual de compromès i mobilitzat que el primer dia amb el procés sobiranista i, fins i tot, creix respecte a l’1-O.