Els funcionaris podran actuar amb total llibertat durant el procés d’independència
Experts de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han presentat un detallat i rigorós informe sobre les implicacions jurídiques dels treballadors públics a l’hora d’executar les instruccions dels seus comandaments, del Govern de la Generalitat o del Parlament de Catalunya. Pere Grau, membre del Secretariat Nacional de l’ANC i assessor jurídic de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va obrir la sessió i va donar la benvinguda als assistents, entre ells, representants d’entitats, associacions professionals i sindicats: “La defensa dels interessos que tots ells representen forma part també de la lluita de l’Assemblea”.
Josep Antolí, coordinador de la comissió d’Administració Pública de l’ANC, que ha participat en l’elaboració de l’informe, va explicar que el document “ha de contribuir a donar seguretat a tots els treballadors públics”, abans de donar pas a Joan Anton Font, coordinador de la sectorial de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local (SITAL) de l’ANC, qui en va detallar el contingut. Font va voler començar la seva intervenció deixant clar que l’informe no és el document d’una part implicada sinó que “està fet perquè es pugui actuar amb llibertat. Cal saber si allò que estem fent suposa o no un delicte”. Per esvair dubtes sobre aquesta premissa ha afegit que “totes les conclusions s’han basat en la jurisprudència del Tribunal Suprem”.
La conclusió fonamental de l’informe jurídic és que l’actuació dels treballadors i les treballadores de les administracions públiques catalanes en el procés de constitució de la República de Catalunya, que s’executin d’acord amb les normes dictades pel Parlament de Catalunya i el Govern, en cap cas suposarà la comissió d’un delicte, d’acord amb els requisits assenyalats a l’informe, que estudia tots els il·lícits penals que podrien tenir algun tipus d’incidència en l’actuació dels treballadors públics catalans. Segons els mateixos autors de l’informe, la seva motivació és combatre el discurs de la por que imposa l’Estat espanyol i és per això que han volgut fer un estudi rigorós: “La por només es pot combatre amb informació”, ha sentenciat Forn.
L’acte va comptar amb la presència de representants d’entitats, associacions professionals i sindicats com CCOO (Xesus Gonzàlez), CSC (Néstor Sastre), UGT (Carles Villalante i Xavier Casas), IAC (Ramón Font (USTEC) i Josep Maria Jiménez (CATAC), SEPC (Aida Sanuy), ANPE (Esperanza Gonzalo i Carmen Alonso), USOC (Llorenç Vilaplana), Consells de Col·legis de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya (Maria Petra Sáiz, presidenta, i Susanna Espelt), comissió de defensa de drets de la persona de l’ICAB (Miraia Montesinos, presidenta, i Àlex Solà), AMI (Neus Lloveras) i altres membres del Secretariat Nacional de l’ANC, com el seu president, Jordi Sànchez.