Dos alcaldes de l’AMI són rebuts al Parlament d’Edimburg
Una delegació de 70 persones encapçalada per dos alcaldes de l’Associació de Municipìs per la Independència (AMI) va ser rebuda ahir al vespre al Parlament d’Edimburg per una desena de diputats de l’Scottish National Party que el 28 de novembre del 2012 van signar una moció en defensa del dret del poble català a la seva autodeterminació. Els alcaldes encapçalaven la delegació de la campanya “El cas dels catalans” que volia agrair la mostra de solidaritat de la nació escocesa envers la nació catalana.
Els alcaldes de Ripoll, Jordi Munell i de Sarrià de Ter, Roger Torrent, van explicar, un cop acabada la trobada, que “vam comentar als diputats escocesos, encapçalats per la parlamentària Sandra White, que ells tenen sort de que el govern britànic els deixi votar”, però la resposta va ser que “els catalans teniu la sort de comptar amb la força de la gent, la unió entre societat civil, institucions i partits i la transversalitat política del procés”. El dos alcaldes també van destacar que es va tractar d’un acte emotiu i també molt important perquè es tracta de dos processos similars i coincidents en el temps: Catalunya i Escòcia.
El viatge ha estat organitzat per la campanya coneguda com “El cas dels catalans” , que vol agrair la mostra de solidaritat de la nació escocesa envers la nació catalana i que pretén remarcar els vincles històrics entre els britànics i els catalans. Es tracta d’una campanya de recollida d’adhesions tant a través d’internet com presencialment per tot el territori dels Països Catalans, impulsada per l’historiador català Agustí Soler.
“El cas dels catalans” era el nom amb què es referien les cancelleries europees als debats sobre Catalunya pels volts de l’any 1714. El 20 de juny del 1705, a la ciutat de Gènova, els comissionats catalans Domènec Perera i Antoni de Peguera i l’enviat de la reina Anna d’Anglaterra, Mitford Crowe, van signar un pacte pel qual la corona anglesa prometia “la seva garantia perpètua per a assegurar els privilegis i lleis del Principat”, en moments en què la nació catalana lluitava contra els exèrcits espanyol i francès per salvaguardar la seva llibertat i el seu sistema constitucional, que va ser finalment suprimit pels decrets de Nova Planta. La corona anglesa, malauradament, no va complir el seu compromís i deixà el poble català a la seva sort, en manifesta inferioritat davant dels ocupants. Ja el mateix 1714 diputats anglesos van fer sentir la seva protesta pel que s’anomenà “el cas dels catalans”.