Els ajuntaments han de cedir el padró a la Generalitat per a la consulta, segons un informe de SITAL
Els alcaldes que formen part de la directiva han conegut avui amb detall aquest informe encarregat per l’AMI a la SITAL per la independència
Torroella de Montgrí, 19 de març 2014. Segons l’estudi encarregat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) a la sectorial SITAL (Secretaris, interventors i tresorers de les administracions locals) per la independència conclou que “s’han de cedir les dades del padró d’habitants a la Generalitat de Catalunya en el cas que ho sol·liciti davant una hipotètica consulta popular per via de referèndum, ja que ho legitima l’article 16.3 LRBRL, pel fet de tenir la Generalitat la competència en matèria de consultes populars”.
Tot i això, l’informe afegeix que “la possibilitat de cessió del padró a la Generalitat de Catalunya és un debat innecessari, amb més càrrega política que no jurídica, atès que les dades necessàries per formar un hipotètic cens electoral català ja les té la Generalitat de Catalunya a través de l’institut d’Estadística de Catalunya”. “L’article 52 de la llei 23/1998 – segueix el document- preveu que els Ajuntaments han de remetre a l’Institut d’Estadística de Catalunya, periòdicament i en suport informàtic, la informació del Padró Municipal d’Habitants”
Aquest és el primer dels tres informes encarregats pel president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, a la SITAL per la independència i que ha estat presentat avui als alcaldes que formen part de la Directiva de l’AMI, integrada per un alcalde de cadascuna de les comarques de Catalunya i que es reuneix cada dos mesos en algun indret de Catalunya. La trobada anterior és va celebrar a Flix.
El passat 10 de febrer Vila d’Abadal va demanar a aquesta sectorial treballar tres aspectes que preocupen al món local: el padró, les hisendes locals i un sistema de governació en el cas que es suspengui el sistema autonòmic català per part del govern espanyol. Pel president de l’AMI “les recomanacions de la SITAL per la indepedència seran de gran ajuda per aplanar el camí a l’hora de prendre decisions i impulsar accions des dels ajuntaments”.
Aplicació subsidiària de la normativa
En les conclusions de l’informe la SITAL també destaca que “la Generalitat de Catalunya també pot sol·licitar a l’Institut Nacional d’Estadística les dades referents a nom i cognoms, domicili, sexe i data de naixement, per a la creació de fitxers i registres de població, o utilitzar el Registre de Població de Catalunya per formar el cens electoral propi”.
Tanmateix remarca el fet de que “el padró d’habitants no equival a cens electoral. En tot cas és un element fonamental per formar-lo. La Disposició Addicional 2a. de la Llei 40/2010, de consultes populars per via de referèndum preveu l’aplicació subsidiària de la normativa electoral en tot allò no previst a la Llei. La llei no regula la formació del cens electoral més enllà de l’article 4, referent al cos electoral, afirmant que tenen dret participar els que tenen dret a vot en les eleccions al Parlament de Catalunya o en les municipals, depenent de l’àmbit. I aquest dret a vot depèn del cens electoral, regulat a la L.O. 5/1985, de 19 de juny, de règim electoral.
L’òrgan encarregat del cens electoral, d’acord amb l’art. 29 és l’Oficina del Cens Electoral, enquadrada a l’Institut nacional d’Estadística. Per tant, mentre no es modifiqui la normativa, l’únic cos electoral jurídicament correcte a utilitzar en una consulta popular per via de referèndum, és el cens electoral”.
SITAL per la Independència es la nova sectorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que aplega secretaris, interventors i tresorers d’administracions locals es va presentar en societat el passat 8 de febrer al claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès. Des del seu entorn professional, aquest col·lectiu treballa per assolir la independència de Catalunya i col·laborar en el disseny dels futurs governs locals de l’Estat català
El col•lectiu de Secretaris, Interventors, Tresorers i Secretaris-Interventors de l’Administració Local (SITAL), forma part de l’escala de funcionaris de l’Administració local amb habilitació de caràcter nacional, i està formada pels màxims responsables de les administracions locals de l’Estat espanyol en l’àmbit de la fe pública, l’assessorament legal preceptiu, el control i fiscalització de la gestió econòmica, financera i pressupostària i la comptabilitat, la tresoreria i la recaptació.